BOON - Jegyzet

2016.02.11. 19:28

Atom kontra szén és más

<em>Mintha több sínen „eveznénk” energiakérdésben kontinentális szinten. Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat legfrissebb adatai szerint a közösség országaiban összességében jelentősen megnőtt a megújuló energiaforrások használata. Olyan ország is van, amely szükségletének több mint felét vízből, szélből vagy a napból nyeri. Van is egy célkitűzés, amely azt írja elő, hogy 2020-ra mindenhol el kellene érni a 20 százalékot. Megjegyzendő, hogy a magyar célelőirányzat az évtized végére mindössze 13 százalék.</em> Szaniszló Bálint jegyzete.

Mintha több sínen „eveznénk” energiakérdésben kontinentális szinten. Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat legfrissebb adatai szerint a közösség országaiban összességében jelentősen megnőtt a megújuló energiaforrások használata. Olyan ország is van, amely szükségletének több mint felét vízből, szélből vagy a napból nyeri. Van is egy célkitűzés, amely azt írja elő, hogy 2020-ra mindenhol el kellene érni a 20 százalékot. Megjegyzendő, hogy a magyar célelőirányzat az évtized végére mindössze 13 százalék. Szaniszló Bálint jegyzete.

Dicséretes célkitűzés, hiszen a távoli környezetbarát, egészséges voltáról van szó. De közben a másik sínen nem nyugszik a világméretű vita arról, hogy a másik 80 százalék előállítására a szénhidrogén-származékok vagy az atom az alkalmasabb. A közelmúltbeli japán atomerőmű-baleset után elfordulni látszott a világ ettől a módszertől, aztán újra a szenes, olajos lobbi állt az élre. Most újra inkább az atom vezet. Keveset beszélnek arról azonban, hogy nem a miből, hanem a hogyan a döntő. A jól megépített erőmű atom és szenes formában egyaránt képes biztonsággal működni. Ki-ki termeljen úgy, ahogy neki a leggazdaságosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!