BOON - Árvíz

2017.12.11. 09:51

Komoly gond: az ártéri erdőkből (is) lopják a fát

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az árvízvédelmet is veszélyeztethetik a vizek melletti megcsonkított erdők.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az árvízvédelmet is veszélyeztethetik a vizek melletti megcsonkított erdők.

Nemcsak helyi jelenség, de nálunk hatványozottabban jelentkezik, hogy az árvízvédelemben fontos szerepet betöltő erdők károsítása és a falopások száma nő. Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén egyre nagyobb problémát okoz az ártéri erdők megvédése. Különösen igaz ez a Sajó-, Hernád- és Takta-folyókat szegélyező galériaerdőkre, valamint azok hullámterében fekvő ártéri erdőkre. Ezeken a területeken a települések közelsége miatt szinte folyamatos a falopás és rendszeres a szándékosan vagy gondatlanságból bekövetkező tűzkár. Sok hátrányos helyzetű, rászoruló ember él arrafelé, ezért is annyira fokozott az erdők igénybevétele. Falopás miatt a leginkább veszélyeztetett térség a Hernád-völgy, és a Taktaköz.

A falopások és tüzek miatt is aggódhatnak

Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság kezelésében – az árvízvédelem hatékonysága érdekében – mintegy 2352 hektárnyi erdőterület van a megyében. Ebből 2102 hektár a Tisza, a Bodrog, a Sajó, a Hernád folyók, illetve a Takta és Tarna hullámterein, míg 148 hektárnyi a Cigánd és Tiszakarád környékén lévő árvízcsúcs-csökkentő tározó területén található.

Szándékos gyújtogatások?

Az erdők az árvízvédelmi töltések hullámverés- és jégzajlás elleni védelmét biztosítják. A belvízvédelmi csatornák, kisvízfolyások, tározók partszakaszait, szélterületeit védő erdők, valamint a Tisza-tó térségében lévő erdősávok állománynevelése, kezelése és fenntartása a vízügyi igazgatóság erdőgazdálkodási feladata. Ezen kívül mintegy 50-60 hektárnyi, úgynevezett szórvány erdőfolt, facsoport, illetve fasor van – részben a zátonyokon – az Ároktő és Tiszadorogma közötti hullámtéren, és a kisebb vízfolyások mellett.

A törekvéseket azonban nehezíti, hogy – és ez lényegében országos jelenség – az erdőket érintő károsítások, falopások száma országszerte nőtt. Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén is egyre nagyobb problémát okoz a falopás és az erdőkárosítás megelőzése, az ártéri erdők megvédése. Különösen igaz ez a Sajó-, Hernád- és Takta-folyókat szegélyező galériaerdőkre, valamint azok hullámterében fekvő ártéri erdőkre, amelyekben a települések közelsége miatt szinte folyamatos a falopás és rendszeres a szándékosan vagy gondatlanságból bekövetkező tűzkár.

Ezeken a területeken sok hátrányos helyzetű, rászoruló ember él, ezért is annyira fokozott az erdők igénybevétele. Falopás miatt a leginkább veszélyeztetett térség a Hernád-völgy, és a Taktaköz, de máshol is tapasztalható ez a jelenség.

Segített a közmunka

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a megye elsőrendű árvízvédelmi védvonalainak felülvizsgálatát szeptember 29-e és október 25-e között végezte el. Megállapították, hogy a gátőrtelepek, védelmi szertárak és védelmi központok épületeinek átlagéletkora többnyire 30-40 év. Állapotuk javítását, korszerűsítését – az energiahatékonysági szempontokat is figyelembe véve – ütemezetten hajtják végre.

A közfoglalkoztatási program keretében a kézi munkával elvégezhető feladatok hatékonyan egészítették ki a hiányzó pénzügyi forrásokat. Ennek következtében az őszi területbejárások és az eddigi felülvizsgálatok tapasztalata alapján általánosságban elmondható, hogy az elvégzett munkák sokat javítottak a fenntartottsági mutatókon és jelentősen javították az úgynevezett „lefolyási viszonyokat, védképességeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!