Hogy tetszik lenni?

2020.05.11. 11:30

Enyhítik a bezártságot

Önkéntes telefonszolgálat indult Hogy tetszik lenni? néven az idősek lelki támogatása érdekében.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A koronavírus-járvány miatti bezártság az egyedülálló idősek számára különösen megterhelő lehet. Ezt a tényt felismerve néhány hete indult el az országos kapcsolattartó vonal a Fesztivál Önkéntes Központ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében.

A máltaiak telefonszámán

– Nyaranta átlagosan 18–23 éves fiatalokkal dolgozunk, fesztiválokon adunk nekik feladatokat – tájékoztatott Nagy Réka, a Hogy tetszik lenni? telefonvonal szervezője, a Fesztivál Önkéntes Központ munkatársa. – Már márciusban, amikor beütött a vírus is feltételeztük, hogy nem biztos, hogy ugyanolyan nyár vár ránk, mint az eddigi évek során. Mindenképpen szerettük volna a sok értékes, fiatalos energiát valamilyen társadalmilag hasznos ügyre fordítani, illetve azt a koordinációs kapacitást is, ami a rendelkezésünkre áll.

A szeretetszolgálat klienskörét használták fel az első idősek megkereséséhez.

– Már az ötletelés elején szembe kellett néznünk vele, hogy mi nehezen találjuk meg az időseket, ezért örültünk neki, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat beszállt a projektbe partnerként. Ők már rendelkeznek olyan klienskörrel, amelyen keresztül elérnek szépkorúakat. Emellett létrehoztak egy ingyenesen hívható telefonszámot, a +36-1-391-4710-et, amelyen bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy szeretne egy pótunokát. Akár azok is, akiknek már van saját unokájuk, de távol él tőlük és ritkán beszélnek. Még a program elején járunk, másfél hete indítottuk el, de bízom benne, hogy vidámságot és új információkat hoz mindenkinek az életébe – számolt be a szervező.

Arról is érdeklődtünk, milyen feltételek mellett jelentkezhet valaki pótunokának.

Fiatal önkéntesekkel

– A feladat felkészüléssel kezdődik. Összeállítottunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pszichológusaival közösen egy oktatási anyagot, amiben arra készítjük fel az önkénteseket, hogyan kell az idősekkel telefonálni. Mik azok a témák, amiket érdemes végigbeszélni vagy kerülni. A tananyag megismerése után tesztet iratunk belőle, majd személyes meghallgatásra hívjuk a sikeres tesztírókat, ahol felmérjük a motivációikat. Ezt követően kerülhetnek kapcsolatba azzal az idős emberrel, akivel rendszeresen kommunikálnak majd telefonon időpont-egyeztetés után, heti 4-5 órában.

Már korábban is

– Sok fiatalnak megnövekedett most a szabadideje, amit szívesen használnak fel jótékony célra – folytatja a szervező. – Mások pedig a kötelező 50 órás közösségi szolgálatukat töltik így. Néhányan közülük már korábban is önkénteskedtek nálunk. Egyelőre 340 körül van a jelentkezések száma az egész országból és 70 körüli azoké, akik már felvételt nyertek. Úgy látjuk, hogy ez nemcsak az időseknek, hanem a részt vevő önkénteseknek is segítség, mert nekik is új színfolt a mindennapjaikban – zárta Nagy Réka.

(A borítóképen: Önkéntes pótunokák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!