Tokaj hírei

2019.03.30. 10:47

Szakmájuk legjobbjai

Tokaj - A mezőgazdasági gépész szakma kiváló tanulója országos döntőjét tartották meg Tokajban.

Tokaj - A mezőgazdasági gépész szakma kiváló tanulója országos döntőjét tartották meg Tokajban.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által meghirdetett háromnapos megmérettetést a Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szervezte és bonyolította le.

Huszonnégy mezőgazdasági gépész vett részt az ország minden pontjáról azon a szakmai döntőn, ami pénteken zárult Tokajban. A Szakma Kiváló Tanulója versenyt először rendezték meg Hegyalja fővárosában, a diákoknak elméleti és gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk.

Kecskés János, a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója szerint hatalmas elismerés, hogy intézményüket választották az országos döntő helyszínének. Még a verseny nyitónapján azt mondta, ezzel az ott dolgozó pedagógusok munkáját és a diákok eredményeit is elismeri a szakma, ők pedig igyekeznek ennek megfelelni.

Elmélet és gyakorlat

Első nap a versenyzők az elméleti ismeretekből adtak számot szóban és írásban, a másodikon azonban már a gyakorlati tudásukat kellett bizonyítani. Utóbbiban külön is díjazták a fémmegmunkálás, az erőgépek előkészítése, a rakodógép üzemeltetése és a szántási feladatok elvégzésében legjobbakat. Fontos a fiatalok széles körű szakmai tudása, hiszen később ők felelnek majd az élelmiszer termelésért is. Ezt hangsúlyozta az országos verseny záróünnepségén Heinz Károly, a döntő záróbizottságának elnöke is.

– A versenyzők átlagosan hetven százalék felett teljesí­tettek az elméleti és a gya­korlati feladatokban is, ami nagyon jó eredmény. Le­gyetek büszkék magatokra, mert az a szakma, amit választottatok, rendkívül fontos – emelte ki az elnök, aki felhívta a figyelmet arra, hogy sokan hagyják el a szakmát, pedig ennek is megvan a szépsége és már az anyagi elismerése is.

Az országos versenyen részt vevő huszonnégy diák közül tizennyolcan 71 százalék feletti eredményt értek el, így a versenybizottság javaslata alapján mentességet kapnak az év végi vizsgáktól, és jeles eredményt írnak be bizonyítványukba. Az első helyezett Bánkus Zoltán, a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium tanulója lett.

EJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!