Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.04. 15:10

Középiskolások vitaversenye

Záhony, Budapest - Idén is meghirdetésre kerül a középiskolás csapatok Szóval?! Országos Vitaversenye , amely az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére, az Európai Unió finanszírozásában valósul meg.

Záhony, Budapest - Idén is meghirdetésre kerül a középiskolás csapatok Szóval?! Országos Vitaversenye , amely az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére, az Európai Unió finanszírozásában valósul meg.A verseny január 9. és április 29. között összesen három fordulón át (előválogatás, regionális döntők és országos döntő) teszi próbára a résztvevő disputa csapatok vitatudását. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat adnak meg, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákra vonatkozik. Az előválogatás a csapatok online selejtezője. A részvételhez nem szükséges a disputázás terén szerzett tapasztalat. Ennek eredményei alapján minden régióból 8-8 csapat jut tovább a Vitaverseny 2. fordulójába.

Az előválogatás két részből, egy online műveltségi játék (Vita Parti) megoldásából és egy érvelő esszé elkészítéséből áll. Az érvelő esszében a csapatnak egy cáfoló választ kell írnia a versengés honlapján található “Az Európai Unió nem érdemelte meg a Nobel békedíjat” című video-beszédre.

A Vitaversenyen első helyezést elérő csapat tagjainak és felkészítő tanárának nyereménye egy-egy Apple Ipad mini tablet PC, továbbá az első és második helyezett csapatok egy háromnapos tanulmányutat is nyernek az Európai Unió 2013-as Kulturális Fővárosába, Kassára.

A Vitaverseny és a kapcsolódó programok lebonyolítója egy öt cégből álló konzorcium (Színfolt Film, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, Organic Communications, Pillar Alapítvány és Élménypásztor Kft.). Megyénket tavalyelőtt és tavaly is a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai képviselték a Debrecenben megrendezett regionális döntőben.

Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!