Sport

2016.04.17. 16:10

Nagyot dobott Palma de Mallorcán, mégsem lesz soha olyan népszerű, mint egy labdarúgó

Palma de Mallorca, Mezőkövesd - A sportolónő Laser Radial hajóosztályban harcolta ki az ötkarikás részvétel jogát.

Palma de Mallorca, Mezőkövesd - A sportolónő Laser Radial hajóosztályban harcolta ki az ötkarikás részvétel jogát.

A korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi Mária végig kimagaslóan teljesített a spanyolországi Palma de Mallorcán, ahol a világbajnoki erősségű – a 47. Trofeo Princesa Sofia versenyén hatvannyolc ország több mint nyolcszáz hajója indult – mezőnyben szerezte meg a brazíliai kiküldetést.

Elsőként mire gondolt akkor, amikor bizonyossá vált, hogy utazhat Brazíliába?

Érdi Mária: Ott és akkor átfutott bennem, hogy még csak két éve vagyok ebben a hajóosztályban, és egyszerűen hihetetlen, hogy olimpiára mehetek, bár ifjúsági olimpikon 2014-ben, a kínai Nankingban már voltam. A napokban életem versenyét vívtam Mallorcán.

…ahol napról napra egyre jobban állt. Nem félt attól, hogy valamit elront és így elúsztatja a repülőjegyét?

Érdi Mária: Végig nyugodt voltam. Csodálkoztam is önmagamon, meg azon, hogy folyamatosan egyre jobban megy nekem. Csak napokkal később, már a hazaérkezésem után tudatosult bennem, hogy – a koromra is tekintettel – nagyon nagy eredményt értem el.

Gondolom, hogy az örömhírrel már a vízről felhívta a családját…

Érdi Mária: A legszívesebben ezt tettem volna, de onnan nem ment. Először kiértem a partra, leszereltem, átöltöztem és akkor vettem a kezembe a maroktelefont, aztán átadtam magam az érzéseimnek.

Az egyik, hónapokkal ezelőtt adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a 2020-as tokiói játékokat célozza meg. „Csak” négy évet tévedett…

Érdi Mária: Rióban tapasztalatot akarok szerezni. A rutin pedig majd sokat segíthet nekem a későbbi nagy versenyeimhez, és persze a Rio után következő olimpiához – már ha kijutok Japánba.

Felvette a kapcsolatot a Magyar Olimpiai Bizottsággal?

Érdi Mária: Az adminisztrációs ügyintézést már korábban elkezdtük, most a programomat kell megtervezni. A jövő héten egyeztetek az országos szövetséggel, a klubommal, az edzőmmel, aztán jöhet a MOB. A vitorlázáson kívül vannak más „bajaim” is: iskola, tanulás, edzés… Még azt sem tudom, hogy kivel és hol találkozom, de nem félek, megoldunk mindent úgy, mint ahogyan eddig.

Ön, ha szabad így fogalmaznom, „soklaki”. Jelenleg éppen mezőkövesdi lakos.

Érdi Mária: Nagyon sok helyen éltem már. Például Budapesten, Balatonfüreden, Tihanyban, de három évig Németországban is megfordultam. Most matyó polgár vagyok. Kisgyerekként is sokszor megfordultam ebben a nagyon szép kisvárosban, hiszen a nagyszüleim mezőkövesdiek, a szüleim pedig 2015 elején költöztek ide. Ennek következtében Mezőkövesdről járok versenyezni és szerepléseim után ugyanide jövök haza. Mivel nagyon tetszik nekem Kövesd, jól érzem magam a településen.

Hová jár középiskolába?

Érdi Mária: Budapestre. Jövőre érettségizem a Csanádi Árpád Gimnáziumban, ahol magántanuló vagyok, csak vizsgázni járok be. Úgy néz ki az életem, hogy általában elmegyek három hétre vitorlázni, majd másfélre hazajövök, leteszem a vizsgáimat – többnyire 4-es és 5-ös jegyeket szerzek – és megint elutazom. Jobbára itthon tanulok, de külföldön is gyakran megpróbálkozom ezzel. Rájöttem azonban, hogy vitorlázni és tanulni egyszerre nem lehet. A tananyagot a legtöbbször Skype-on veszem fel.

Mivel ötévfolyamos osztályba jár, így még nem kell azon gondolkoznia, hogy hová adja be felvételi papírjait…

Érdi Mária: Ezt még magam sem tudom, de az bizonyosnak látszik, hogy sportirányú felsőoktatási tanulmányokat célzok majd meg.

Miért pont a vitorlázást választotta?

Érdi Mária: Amikor a Balaton partjára költöztünk, természetesen barátságot kötöttem a vízzel. Füreden szakkört hirdettek, én pedig elmentem, pontosabban elvittek, s mivel megtetszett nekem ez a műfaj, ott ragadtam. Ha tehát minden igaz, akkor tíz éves koromban dőlt el a jövőm.

Azóta járja a világot?

Érdi Mária: Ez részben igaz, bár például Ausztráliában és Afrikában még nem versenyeztem. Nyaranta a Balatonon tréningezem és versenyzem, télen pedig értelemszerűen csak külföldön turnézom. A jelentősebb világversenyeknek főleg Spanyolország és Olaszország ad otthont, de indultam már az Egyesült Államokban, Kanadában és Malajziában is. Jól bírom a „csavargást”, még soha nem volt gondom a határainkon túli szerepléseim közben. Ilyenkor telefonon, e-mailben és a Facebookon tartom a kapcsolatot szeretteimmel.

Rendelkezik saját hajóval?

Érdi Mária: Igen. Most éppen Palma de Mallorcán van a „járgányom”. Ennek az a története, hogy az angol válogatott szívességből elvitte, ezt köszöntem szépen, hiszen így nem kellett nekem kivitetnem. Azt viszont még nem tudom, hogy onnan hogyan és miként keveredik haza.

A tengerentúlon is a saját hajójával versenyez?

Érdi Mária: Ez már megoldhatatlan lenne… A messzi távolban csak a bérlés jöhet szóba. Egy hétre ezer euró a díj. Ha ehhez hozzáadom az utazást, a szállást és az egyéb költségeket, akkor mindenki számára világossá válik, hogy a vitorlázás drága mulatság.

Szponzorok, pénzdíjak?

Érdi Mária: A vitorlázás nem labdarúgás, mi nem vagyunk olyan népszerűek, mint a labdajátékok képviselői. A versenyek végén senkitől nem kapunk pénzdíjat, csak apróbb tárgyjutalmakat. A világkupákon elnyerhető összegek jelentősek, de ezeket a profik zsebelik be. Engem támogat a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, aztán a klubom, a Tihanyi Hajós Egylet és az adidas sailing, továbbá segít a családom is. Jómagam ráteszem az életemet a vitorlázásra, aztán majd elválik, hogy megélek-e belőle. Ehhez minél jobb eredményeket kell majd elérnem.

Gyerekként kezdte és alig néhány hónapja lépett a felnőtt korba. Árulja el: eddig hányszor került bajba?

Érdi Mária: Életveszélyben még nem voltam, egyébként pedig természetesen minden versenyen vannak mentőhajók. Nálunk mellesleg nincs korlimit, akár 18 éven aluli sportoló is indulhat a felnőttek között. Az olykor félelmetes tengereken egyébként sokkal nagyobb a szél, ezért a hullámok is nagyobbak, míg a tavak trükkösebb megoldásokat igényelnek a vitorlázóktól.

Indult már a Mályi-tavi vagy a hejőkeresztúri viadalokon?

Érdi Mária: Még egyetlen Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eseményre sem volt szerencsém benevezni, de ami késik, nem múlik.

Milyen kiegészítő sportokat művel?

Érdi Mária: Dolgozom konditeremben, aztán futok, kerékpározom, és magától értetődően úszni is szeretek. Korábban Debrecenbe jártam erőnléti edzőhöz, most egri trénerem van, Szabó Norbert személyében. És ha már a neveknél tartok, elmondom, hogy vitorlázóedzőm osztrák. Andreas Geritzer nem akárki, hiszen négy olimpián indult, a 2004-es athéni játékokon például második lett.

A polgármester mondta

„Érdi Mária rendkívül tehetséges, fiatal mezőkövesdi sportoló, akire mindannyian büszkék vagyunk. Tizenhét évesen már számos nemzetközi megméretésen részt vett, több világbajnoki cím birtokosa. Április első hétvégéjén Mezőkövesdről együtt izgultunk és szorítottunk érte, hogy a Palma de Mallorca-i versenyen közelebb kerüljön álmához: kvótát szerezzen a Rio de Janeiró-i olimpiára. Hihetetlen akaraterő és kitartás, rengeteg munka kellett ahhoz, hogy Mári eljusson erre a versenyre, felkészültsége és tehetsége pedig újabb sikerhez vezetett: Magyarország számára kiharcolta az olimpiai szereplés jogát. Szívből gratulálunk órási eredményéhez! Büszkék vagyunk rá és a továbbiakban is támogatni fogjuk, hiszen sikerei a mi sikereink is. Mezőkövesd hírnevét tovább öregbítette, és bízunk benne, hogy Brazíliában is szép eredményt fog elérni.” – mondta dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere.


Névjegykártya

Érdi Mária

Életkora: 18 év

Beceneve: Mári

Testvérei: Juli, Panka (nővérei), Babi (húga), Jáni (öccse)

Pályafutásának kezdete: 2012

Hajóosztálya: Laser Radial

Legjobb eredményei: Ifjúsági Európa- és világbajnok, felnőtt magyar bajnok

Ifjúsági olimpikon: Nanking (2014)

Elnyert címe: Az év felnőtt női vitorlázója (2013, 2014)

Nyelvtudása: angol, német

Hobbija: olvasás, zene, filmek, lovaglás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!