Sport

2016.01.06. 12:12

Nem tesz különbséget a nációk között a Macik új szakvezetője

Miskolc - A Jegesmedvék kanadai vezetőedzője nem riad meg a nyomástól, az elvárásoktól.

Miskolc - A Jegesmedvék kanadai vezetőedzője nem riad meg a nyomástól, az elvárásoktól.

Menet közben, a múlt vasárnap cseréltek vezetőedzőt a DVTK Jegesmedvék Mol ligás jégkorongcsapatánál, az addigi trénert, Mayer Pétert, a kanadai Jason Morgan váltotta (a megállapodás egyelőre a szezon végéig, március 31-ig szól). A tengerentúli szakvezető tavaly augusztusban érkezett Magyarországra, a Debrecen-Miskolc U18-as alakulatnál kezdte a tevékenységét, aztán egy hónappal később átkerült az U20-as gárdához. „Miként történt a kinevezése a Jegesmedvéknél?” – kérdeztük a szakembert a kedd délelőtti edzés után a népkerti jégcsarnokban.

Csörgött a telefonja

– Szombaton este volt egy beszélgetés köztem, Egri István, a Miskolci Jegesmedve Jégkorong Egyesület elnöke, valamint Egri Gergely csapatvezető-menedzser között, akik elmondták, hogy vannak bizonyos problémák a csapatnál, a morál nem a legjobb – kezdte Jason Morgan. – Szó esett még arról is, hogy profi karrierem során megéltem már sok mindent, és hogy emiatt miként látom a dolgokat. Aztán másnap, vasárnap reggel csörgött a telefonom, hogy 10 órára legyek a jégcsarnokban. Egyébként elődömmel, Mayer Péterrel jó, normális kapcsolatban voltam, vagyok, hiszen itt dolgoztam az utánpótlásnál, van átfedés, átjárás a felnőttek felé.

Kizárni a negatívat

A 39 esztendős kanadai mesternek ezután két kérdést is feltettünk: egyrészt arról faggattuk, hogy milyen elképzelésekkel lépett be az öltözőbe és hogy mi az, amire leginkább a hangsúlyt fekteti.

– Feldobódtam, talán jobb is, hogy így, gyorsan zajlott az egész, nem úgy, ahogyan szokott, a normális mederben, a nyár közepén – válaszolta az elsőre Jason Morgan, aztán így folytatta: – Az, hogy mi történt a múltban, nem érdekel és nem is lényeges, de a feszültség érzékelhető volt. Egy új edzőnél mindenki tiszta lappal indul, én is így gondolkodom, lényeges, hogy a negatív gondolatokat zárjuk ki és haladjunk előre. Azt azért hangsúlyoznám: ez a csapat jelenleg vezeti a ligát, aminek oka van, szóval nem akarok mindent felrobbantani, áttervezni, pusztán apró módosításokra van szükség, friss impulzusokra.

A szakvezető vasárnap a Ferencváros elleni, idegenben 5-3-ra megnyert meccsen mutatkozott be a Macik kispadján:

– Ahonnan azt láttam, hogy mindenki nagy elánnal küzdött, komoly energiákat mozgósított és már nem volt mérhető a feszültség – fogalmazott Jason Morgan, akinek azt is mondtuk, hogy a játékosok között lehetnek táborok, magyarok, kanadaiak… – Hallottam már innen-onnan, hogy majd én a kanadaiakat fogom favorizálni… Ez nem igaz, amit hadd érzékeltessek egy esettel, ami az FTC elleni mérkőzésen történt: Jesse Dudasnak volt egy olyan megmozdulása, ami nem tetszett, amiért kapott tőlem egy „csomagot”. Mindez nem neki szólt inkább, hanem annak a momentumnak. Most ezt ő kapta tőlem, ha más csinálta volna, akkor más. Nincs kivétel. Egy csapat van, egy közös cél, nem teszek aszerint különbséget, hogy ki melyik nációnak a tagja.

Jason Morgan neve mellett 44 NHL-mérkőzés szerepel, a Los Angeles Kings, a Calgary Flames, a Nashville Predators, a Chicago Blackhawks és a Minnesota Wild színeiben. Ilyen komoly múlttal rendelkező játékos-edző még nem fordult meg a Népkertben, ami azért nyomás is lehet a számára.

Jó edzőkkel dolgozott

– Amióta a hokival foglalkozom, rengeteg csapatnál megfordultam, több jó edzővel dolgoztam együtt, különböző szinteken – csatlakozott a gondolatmenethez Jason Morgan. – Nem riadok meg az elvárásoktól, mondhatni azt is, hogy szeretem azokat. Amikor valaki arra adja a fejét, hogy profi játékos vagy edző lesz, mondjuk éppen a hokiban, akkor számolnia kell azzal, hogy folyamatos eredménykényszer, nyomás lesz rajta. De ez igaz az adott klubra, annak vezetőire, szóval ezzel együtt kell élni, ez erről szól.

A kanadai mester számára egyébként nem újdonság a vezetőedzői szerep, ugyanis már végzett ilyen tevékenységet a CHL-es Arizona Sundogsnál, miután megváltak az együttes trénerétől.

Rangadó a MAC-cal

A Mol Liga 2015/2016-os szezonjában szerdán 37. alapszakasz-találkozójukat vívják a Jegesmedvék, méghozzá 19 órától a MAC Budapest otthonában.

– Egy jó és kemény csapattal fogunk találkozni – jegyezte meg Jason Morgan. – Izgalmas mérkőzést, igazi rangadót várok, a sikerhez száz százalékot kell hoznunk a jégen...

A Maciknál Szilágyi és Tóth A. sérült, Láda visszatérésére is várni kell még, viszont a vizsgálatokon átesett Leppanen vélhetően már játékra jelentkezik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!