Sport

2015.07.08. 22:03

Bragato Giada: Két-három nap elég volt

Tiszaújváros - Első ízben született magyar győzelem női kenuban az Európa-bajnokságon.

Tiszaújváros - Első ízben született magyar győzelem női kenuban az Európa-bajnokságon.

Bragato Giada, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület kenusa az elmúlt hétvégén a maraton Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet a szlovéniai Bohinjban. A mindössze 16 esztendős leány érdemeit növeli, hogy egy korosztállyal fentebbi kategóriában utasította maga mögé a mezőnyt a 15 kilométeres távon.

– Nem sikerült jól a rajt, de mivel hosszútávú versenyről van szó, nem estem pánikba – kezdte Bragato Giada. – Rendkívül meleg volt, de nem éreztem azt, hogy fizikálisan elfáradtam volna. Problémásabb volt az, hogy nem ittam rendesen, így a szárazsággal kellett inkább megküzdenem.

Bragato Giada Olaszországban látta meg a napvilágot, és egészen hároméves koráig itt élt, hiszen édesapja olasz származású. A kajak-kenuval hatodik osztályos tanulóként került szorosabb kapcsolatba. Egy évnyi kajak után, 15 évesen az újonnan megalapított kenu szakosztály versenyzője lett Tiszaújvárosban.

– Hiányzott a víz, hiányzott a mozgás, és hiányzott a hajó – emlékezett vissza a fiatal Európa-bajnok. – A kajakot bizonyos okok miatt abbahagytam, így kerültem át rövid szünetet követően a kenuba. De nem bántam meg, hiszen jobban érzem magam a hajóban, és a mozgás is sokkal jobban testhezálló számomra.

Nem tud felpörögni

Új sportágazatról van szó, hiszen sokáig a nők kizárólag a kajakban versenyeztek. Ráadásul először rendeztek a női kenuban Európa-bajnokságot, így kijelenthető: Bragato Giada történelmet írt!

– Meg kell ezzel küzdenünk, és mondhatom azt, hogy a becsületünkért lapátolunk – folytatta a kenus lány. – Sokan ugyanis lenézik egyelőre a női kenusokat.

Kérdésünkre azt is elárulta az ifjú tehetség, miért kedveli jobban a maratoni távot:

– Ennek egyszerű a magyarázata: a rövidtávú, 200 méteres síkvízi versenyre nem tudok felpörögni, hiszen ott indulás után máris célba érünk. Ha ott elrontod a rajtot, az egész versenyt elrontottad. Ezzel szemben a maratoni távon lehet taktikázni, és nem a rajton múlik az egész verseny. Nekem ez a hosszútáv így most még jobban fekszik, de folyamatosan készülünk a 200 méterre is.

A fiatal versenyzők felkészítése Tiszaújvárosban zajlik. A maratoni távra a nagyjából 14 kilométer hosszúsági, úgynevezett „Sajó-körrel” készülnek a versenyzők, ahol a megfelelő technikákat gyakorolva hosszú távokat eveznek a sportolók.

Hirtelen jött a maratoni Eb a TKKSE sportolója számára, így nem maradt sok ideje a felkészülésre.

– Csütörtökön szóltak, hogy a hétvégén én indulok el a maratontávú Európa-bajnokságon. Az előtte való hétvégén volt a 200 méteres páros válogató, így addig arra készültünk. Mindösszesen két-három napom volt arra, hogy 200 méterről 15 kilométerre áthangoljam magam.

Felnéz mindenkire

Mindezek ellenére kitűnően sikerült Bragato Giada felkészülése, akinek szívügye a kenuzás:

– Engem nem az eredmények motiválnak. Azért kenuzok, mert szeretem ezt csinálni, és szeretek ezzel foglalkozni. Így nem feltétlenül az számít, hogy hányadik leszek egy versenyen. Örülök, hogy részese lehetek az adott eseménynek.

Konkrét példaképe nincs a fiatal kenusnak. Ugyanakkor felnéz mindenkire, aki kajak-kenuval foglalkozik, és tiszteli a magyar versenyzőket. Az ifjú lány elárulta még: a középiskolában is megmarad egy átlagos diáknak. Egy átlagos diáklány, aki immáron ifjúsági Európa-bajnoknak mondhatja magát.

ÉM-SZAK


Az Eb végeredménye

Ifjúsági lányok, C-1 (15 km):

  • Bragato Giada (Magyarország) 1:29:21.95 óra
  • Martin Pauline (Franciaország) 1:29:50.74 óra
  • Arnau Belén (Spanyolország) 1:32:16.12 óra
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!