Sport

2013.06.01. 18:17

Ötvenéves jubileum

Ózd - 1963-ban, tehát pontosan fél évszázaddal ezelőtt az Ózdi Kohász férfi kézilabda-csapata először jutott föl az NB I-be.

Ózd - 1963-ban, tehát pontosan fél évszázaddal ezelőtt az Ózdi Kohász férfi kézilabda-csapata először jutott föl az NB I-be.Az együttes még élő tagjai közül öten elfogadták a meghívást az Öregfiúk kézilabda találkozóra, ahol az utódok nevében Závodszky István, Gráf György és Szakál György külön köszöntötte őket. A 63-as hősök közül Marosi István, Tiba Imre, Radetczki Miklós, Koreny György és Hoduly Sándor volt jelen az eseményen. Igaz, pályára már nem léptek, de végig szurkolták a körmérkőzéses tornát.

Ez a csapat abból a szempontból is nagy tettet hajtott végre, hogy NB I/B-s újoncként egyből bajnokságot nyert. A 22 mérkőzésből 18-at megnyert, csupán 4-et veszített el. A Kohász végül 36 ponttal, három egységgel megelőzve végzett az élen a nagy megyei rivális DVTK előtt. A fekete-fehérek akkori erejét mutatta, hogy 1963-tól 1969-ig folyamatosan a legjobbak között szerepelt. Marosi István az ünnepi eseményen külön kiemelte: a siker fő letéteményese az edző, Petróczy Lajos volt, aki az ózdi kézilabdázás legnagyobb alakjai közé tartozik. A volt világválogatott játékos hozzátette: az a csapat szakmailag és emberileg is kiemelkedő kézilabdázókból állt, ezért tudták hosszú éveken keresztül megőrizni az NB I-es tagságukat. Ózdra akkoriban a bajnokesélyesek is félve érkeztek, és szinte valamennyi esélyesebb ellenfél megfázott a stadion sok nagy csatát megélt bitumenes pályáján.

Az Ózdi Kohász 1963-as bajnokcsapatának tagjai: Neizer Károly, Noviczky István, Sipos Lajos, Tiba Imre, Lévay Zoltán, Durst János, Marosi István, Maczkó József, Bellér László, Koreny György, Hoduly Sándor, Radeczky Miklós, Sáfi Lajos. Edző: Petróczy Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!