Sajóbábony hírei

2017.02.28. 16:55

A pogácsára csúszott a pálinka - A hagyományos mellett a mák, a sütőtök is versenyzett Sajóbábonyban

Sajóbábony - 160 pálinkát kóstoltak végig Sajóbábonyban, de pogácsában is összemérték tudásukat a helyiek.

Sajóbábony - 160 pálinkát kóstoltak végig Sajóbábonyban, de pogácsában is összemérték tudásukat a helyiek.

Igazán irigylésre méltó dolga volt a sajóbábonyi pálinkaverseny zsűritagjainak, hiszen több tucatnyi pálinkát kellett megkóstolniuk szombaton. A versenyre 160 italt neveztek be, voltak hagyományos ízek, mint például a szilva, barack, alma, meggy. De került a poharakba igazi különlegesség is, ilyen volt a cékla-, mandarin-, mák-, áfonya- vagy éppen a sütőtökpárlat.

Szakértő zsűri

A zsűri tagjai között helyet kaptak a Bükki Pálinka Lovagrend tagjai, a bírákat pedig a lovagrend elnöke, Orosz János vezette.

– Kajszi, őszibarack, körte – sorolta a zsűrielnök, amikor arról kérdeztük, milyen pálinkákat kóstolt a 13. alkalommal megrendezett sajóbábonyi versenyen. – Vannak egészen jók, ezt bátran állíthatom, hiszen a kijelölt pálinkák 70 százalékát már megvizsgáltuk.

Ez a hetven százalék pedig 22 pálinkát jelentett, így nem ártott egy kis pihenőt tartani. Igaz, a zsűritagok csak ízlelgették, szagolgatták az italt, hiszen tucatnyi elfogyasztása után már nem biztos, hogy a versenylapokra a jó eredmény került volna. De a kóstolást segítette a pálinka mellé felszolgált csemege is, egy kis alma, sajt, dió, kenyér, amik az ízeket még jobban kihozták, de ásványvíz is szükség volt a semlegesítéshez.

– Mennyi ideje van? – kérdezett vissza Orosz János, amikor arról érdeklődtünk, szerinte milyen a jó pálinka. Válaszként a lovagrend mottóját mondta: gyümölcstől a pohárig. Azaz, a jó pálinka alapja a jó gyümölcs, az érett, minden szennyeződéstől mentes alapanyag – magyarázta.

Majd hosszan sorolta, hogyan is készül a jó pálinka, mi a legfontosabb, hogy díjnyertes ital kerüljön a pohárba. Kiemelte: fontos az is, hogy a cefrézést 20 fok alatt kell elvégezni, és közben figyelni kell a cefre pH-értékére, cukortartalomra. „Az sem jó, ha hosszan tárolják a cefrét, ilyenkor illat- és ízveszteség következhet be” – tanácsolta. És a csonthéjasokból készített pálinkákhoz is adott egy jó tanácsot: „3-4 nap érlelés után ki kell venni a magokat.”

Helyük van

Melyik a kedvenc pálinkája? – kérdeztük a lovagrend elnökét. „Ami jó… Szeretem a meggyet, csonthéjasokat, almát, erdei gyümölcsöket” – sorolta. Az újdonságnak számító ízekről is kérdeztük, mint például a cékla, sütőtök.

A válasza az volt, azokat nem nevezné pálinkának, inkább párlatnak, de ezen kuriózumoknak is helyük van a palettán” – fogalmazott.

Ízek, illatok

Orosz János örömét fejezte ki, hogy az elmúlt időszakban egyre népszerűbb ital a pálinka, a fiatalok körében is kezd elterjedni. „Ugyanolyan gyümölcsös, mint a bor, és a gasztronómiába is beépíthető. Nagyszerű ízek, illatok jellemzik” – magyarázta.


Pogácsa és disznóvágás

Az elmúlt 13 évnek köszönhetően sok a visszatérő nevező a pálinkaversenyre – ezt már dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere mondta lapunknak. – A városból is érkeztek versenyzők, de a megyéből, sőt az ország más részeiből is. A versenyen a szakmai zsűri – a Bükki Pálinka Lovagrend tagjai – munkáját társadalmi zsűri is segítette. A polgármestert is megkérdeztük a kedvenc pálinkájáról, a válasza az volt, számára a barack az igazi. A pálinka mellett pogácsakészítésben is versenyt hirdettek. Volt itt sajtos, tepertős, tökmagos, amik jól csúsztak a pálinka mellé. De szombat reggel látványdisznóvágást is rendeztek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!