Ózd hírei

2012.03.02. 16:41

Kifizetődőbb a növénytermesztés

Ózd - A vidékfejlesztés lehetőségeiről tartottak fórumot az ózdi városházán.

Ózd - A vidékfejlesztés lehetőségeiről tartottak fórumot az ózdi városházán.A vidék helyzetéről és a vidékfejlesztés lehetőségéről tartottak egy fórumot Ózdon. A meghívott települések polgármesterei folyamatos párbeszédet alakítottak ki a vendégekkel. Konrád Istvánné, a Magyar Piacszövetkezet elnöke, valamint dr. Szabó Csaba miniszteri biztos vázolta a mezőgazdaság és az állattenyésztés jelenlegi helyzetét.

Zuhanó állattenyésztés

Mint elhangzott: a növénytermesztés jelenleg jóval kifizetődőbb, ezért láthatunk a megművelhető földeken többnyire repcét, kukoricát és napraforgót. Egy hektáron nagyjából 100 ezer forint hasznot hoznak a tulajdonosnak ezek a növények, és közel sem olyan munkaigényes, mint az állattartás. Ugyanakkor a kormány az állami földek bérbeadását ahhoz a feltételhez köti, hogy a bérbevett területeken állatokat kell tenyészteni. Sertésből és marhából is jóval kevesebbet találhatunk manapság Magyarországon, mint a kilencvenes években.

- Az állatlétszám nagyjából a második világháború állapotának felel meg – mondta dr. Szabó Csaba, miniszteri biztos. -  A sertésállomány jelenleg 3 millióra tehető, ez a kilencvenes évek közepén háromszor ekkora volt. Szarvasmarhából is 200 ezerrel kevesebbet találhatunk az országban, mint tíz évvel ezelőtt. Egész egyszerűen zuhan az állattenyésztési ágazat. Ezen a helyzeten mindenképpen változtatnunk kell, mert a vidék léte forog. Nyilván sokkal idő és munkaigényesebb, mint a növénytermesztést, így ezt manapság csak a legelhivatottabb állattartók végzik. Nagyon hasznos volt az ózdi fórum, hiszen a környező falvak polgármesterei és állattartók is beszéltek a mindennapi problémákról. Ők az igazán hitelesek, hiszen nap, mint nap megdolgoznak és megküzdenek a nehézségekkel. Az itt szerzett tapasztalatokat igyekszünk a jövőben felhasználni.

A növénytermesztés hetven, az állattenyésztés pedig nagyjából harminc százalékát adja a magyar mezőgazdaság kibocsátásának, ezen az arányon szeretnének javítani. Az Unióban nagyjából ötven-ötven százalékot mutatnak az adatok.

Preferált hazai piac

A kormány emellett igyekszik a hazai piacot, a megtermelt zöldségek-gyümölcsök, húsáruk helyben történő értékesítését szorgalmazni. dr. Szabó Csaba szerint ehhez a vásárlói szokások változására is szükség van. Jelenleg ugyanis csak az olcsó ár a fő szempont a magyar háztartásoknál, a minőség csak másodlagos a bevásárlások alkalmával. Ezért kellene, hogy elinduljon a magyar gazdaság, mert ha az emberek több pénzből gazdálkodhatnának, akkor a jó minőségű magyar termék iránt ismét nagyobb lenne a kereslet.

–ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!