Ukrán válság

2023.08.08. 06:21

Zaporizzsja és Herszon megyét is orosz támadások érték

531. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium által 2023. augusztus 8-án közreadott videóról készített képen orosz tüzérek ágyúval lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Fotó: -

Cikkünk frissül!

Öt Harkiv megyei település elfoglalását jelentette be egy orosz tisztségviselő

Öt település került az orosz erők ellenőrzése alá az elmúlt napokban Harkiv megyében - jelentette ki Vitalij Gancsev, a régió Moszkva által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője kedden a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna adásában.

"Az elmúlt napokban öt településsel bővültek Harkiv megye ellenőrzésünk alatt álló területei" - mondta a tisztségviselő.

Gancsev az orosz erők előrenyomulásának ezt az eredményét "komoly jelzésnek" nevezte és azt hangoztatta, hogy mozgásuk "az ellenséges terület belsejébe meglehetősen aktív".

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők nyugati csoportosulásának rohamcsapatai a Harkiv megyei Vilsana település környékén "kedvezőbb állásokat foglaltak el". Azt mondta, hogy az ukrán erők a kupjanszki taktikai irányban az elmúlt nap folyamán mintegy 110 katonát vesztettek.

Az orosz tábornok szerint a frontvonal mentén az ukrán hadsereg összesen több mint 680 katonája esett el, a legtöbb, mintegy 210 közülük a Donyeck körzetében vívott harcokban.

Megsemmisítettek egy orosz 2Sz19 MSzTA-Sz önjáró tarackot (videó)

Szélsebesen kezdett terjedni a közösségi médiában egy videó, melyen az látható, amint az ukránok megsemmisítenek egy orosz 2Sz19 MSzTA-Sz önjáró tarackot. Az ukrán tüzérségi csapás pont akkor találta meg az orosz egységet, míg épp töltötték be a lőszert a tarackba. Az áldozatok egy nyílt terepen, egészen pontosan egy mezőn fogtak bele a műveletbe, ám egy ukrán felderítő drón gyorsan kiszúrta őket  – adta hírül a Mandiner.

Az ukrán hadsereg egységei így nem sokkal később pontos csapást tudott mérni az orosz alakulatra. A támadás során egyből begyulladt a lőszerkészlet, végül egy hatalmas detonáció következett és teljesen megsemmisült a tarack és a lőszerszállító Kamaz is.

Így csap le az ukrán állásokra a rettegett rakéta-sorozatvető (videó)

Több felvétel is kering a közösségi médiában arról, hogy miként vetik be a gyakorlatban a szakadár Donyecki Népköztársaság által kifejlesztett fegyverrendszereket, köztük a 324 milliméteres „Snowflake” rakéta-sorozatvetőt – írja a Mandiner.

Az egyik felvételhez fűzött kísérőszöveg szerint úgy tűnik, az oroszok „most a házi készítésű 324 mm-es „Snowflake” rakétavetőt használják, amelyet a KrAZ-260 alvázra szereltek”.

Az oroszok szerint ukrán dróntámadás ért egy kolostort

Roman Sztarovojt, az oroszországi Kurszk régió kormányzója közölte hogy egy ukrán „kamikaze” drón zuhant a régióban lévő Gornalsky Szent Miklós kolostorra, megsebesítve egy gyermeket.

Sztarovojt a Telegramon a következőket írta: 

A gyermek kisebb repeszsérüléseket szenvedett az alkarján és a kezén. A sérültet most a központi járási kórházba szállítják kivizsgálásra.

Ezen állításokat nem ellenőrizték független forrásból – írja a The Guardian.

Zaporizzsja és Herszon megyét is orosz támadások érték

Az elmúlt egy napban az Ukrajna déli-délkeleti részén fekvő Herszon és Zaporizzsja megyéket is heves orosz támadások érték, amelyeknek több helyi lakos is áldozatául esett – közölték kedden a régiók kormányzói. 

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz ágyúzások következtében egy ember életét vesztette és 13-an megsebesültek a régióban.

Az elmúlt nap folyamán az oroszok 68 támadást hajtottak végre, 342 lövedéket lőttek ki tüzérségi fegyverekből, harckocsikról és drónokról. Az ellenség 18 lövedéket lőtt Herszon városára

– írta a Telegramon, hozzátéve, hogy több lakóépületet és egy közintézményt is találat ért.

Az orosz védelmi minisztérium által 2023. augusztus 8-án közreadott videóról készített képen orosz tüzérek ágyúval lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Jurij Malasko, Zaporizzsja megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a régióban végrehajtott orosz támadások következtében.

Az oroszok fokozták a zaporizzsjai terület ágyúzását, az elmúlt nap során 24 település ellen 105 támadást hajtottak végre

– írta a kormányzó.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó egy tévéműsorban elmondta, hogy 88-ra emelkedett a Donyeck megyei Pokrovszk elleni orosz támadás sérültjeinek száma, a halálos áldozatok száma továbbra is hét, öt polgári és egy mentést végző személy és egy katona. Az előzetes információk szerint már nincsenek emberek a romok alatt.

A sérültek között két gyermek van, továbbá 31 rendőr, a katasztrófavédelem hét alkalmazottja és négy katona. Tizenkét többszintes házban, egy szálloda, ügyészség, egy nyugdíjpénztár és gyógyszertár épületében, valamint két üzletben, két kávézóban és két személygépkocsiban keletkezett kár.

Putyin felfüggesztette a barátságtalan országokkal kötött adóegyezmények egyes rendelkezéseit

Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan államokkal - az Egyesült Államokkal, az EU-tagállamokkal, Kanadával, Japánnal és más országokkal - kötött adóegyezmények egyes rendelkezéseinek felfüggesztését.

A rendelet értelmében felfüggesztik a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodások egyes rendelkezéseit. Az elnök utasította az orosz kormányt, hogy dolgozza ki a vonatkozó törvényeket, és terjessze őket a törvényhozás elé megfontolásra.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Csemezovot, a Rosztyeh hadiipari konglomerátum vezérigazgatóját fogadja a moszkvai Kremlben 2023. augusztus 7-én
Fotó: Gavriil Grigorov / Forrás: MTI/AP/Szputnyik pool

A megállapodásokat a dokumentum értelmében mindaddig felfüggesztik, amíg „a külföldi államok meg nem szüntetik az Oroszországi Föderáció jogos gazdasági és egyéb érdekeinek, állampolgárai és jogi személyei jogainak megsértését”.

Putyin egyúttal arra utasított a kabinetet, hogy minimalizálja az adóegyezmények felfüggesztésének az orosz gazdaságra gyakorolt hatását. Az érintett államok értesítése a döntésről az orosz külügyminisztérium feladata.

188 terrorcselekeményt akadályoztak meg Oroszországban tavaly február óta

Tavaly február óta 188 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban a bűnüldöző szervek és a különleges szolgálatok – közölte a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) tájékoztatási központja kedden a TASZSZ hírügynökséggel.

A NAK a bizottság elnöke, Alekszandr Bortnyikov szerint a tavaly február - vagyis az ukrajnai háború kezdete óta - megkísérelt 188 terrorcselekményt a legtöbb esetben „radikális eszmék hatása alatt álló, gyenge erkölcsű, a társadalom szélére sodródott fiatalok készítették elő, akik nem gondolnak tetteik következményére”. 

BORTNYIKOV, Alekszandr
Alekszandr Bortnyikov részt vesz az Orosz Biztonsági Tanács ülésén a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2022. november 18-án
Fotó: Mihail Mecel / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

A NAK-tanácskozáson külön figyelmet kapott, hogy az ukrajnai „különleges hadművelet” miatt új terrorfenyegetés alakult ki, amelynek forrásai főként az ukrán biztonsági szolgálatok és nacionalista alakulatok. A tájékoztatás szerint ezek a „kollektív Nyugat” közreműködésével terjesztik a terrorizmus és neonácizmus eszméit, megpróbálnak orosz állampolgárokat és Ukrajna területéről érkező embereket bevonni bűnös cselekedeteikbe az internet útján.

A NAK szerint az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) a bűnüldöző szervek és felügyeleti hatóságok részvételével 2019 óta 67 ezer terrorista anyagot blokkolt az interneten, 334 ezret pedig eltávolított.

Az orosz belügyminisztérium kedden arról adott ki tájékoztatást, hogy ukrajnai hivatalos szervekkel kapcsolatban álló telefonos csalók új taktikát alkalmazva vonnak be embereket az oroszországi felforgató tevékenységbe. A tárca szerint a bűnözők például pénzt csalnak ki áldozataikból, majd azt ígérik, hogy visszaszolgáltatják azt, ha az áldozat hajlandó felgyújtani katonai vagy közlekedési objektumokat, bankokat. Más esetben azzal fenyegetőzve veszik rá őket ilyen cselekedetekre, hogy ilyen-olyan problémáik lesznek vagy megölik hozzátartozóikat, ha nem hajtják végre a gyújtogatást.

A tárca szerint előfordul, hogy a „külföldi kurátorok” nyíltan azzal az ajánlattal hívják fel a célszemélyeket, hogy pénzjutalom fejében diverzáns vagy terrorcselekményeket kövessenek el. Korábban ezt a módszert kábítószer előállíttatására és terjesztésére használták.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az orosz belügyminisztérium rámutatott, hogy az említett módszerekkel a közelmúltban az ukrajnai telefonálóknak több orosz régióban sikerült elérniük hadkiegészítő parancsnoksági épületek felgyújtását. A tárca arra figyelmeztetett, hogy az ilyen bűncselekmény 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Bővített a brit kormány az orosz szankciós listán

A brit kormány újabb 25 magánszemélyt és vállalkozást vett fel az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni szankciós listára – írta a Sky News.

James Cleverly brit külügyminiszter szerint a szankciók tovább csökkentik Oroszország fegyvertárát, és bezárják az ellátási láncokat, amelyek Putyin jelenleg küszködő védelmi iparát támasztják alá. 

Nincs hova bújni azoknak, akik fenntartják az orosz katonai gépezetet

– mondta a miniszter. Ezzel 1627-re nőtt a szankciós listán szereplők száma – írta a portál.

Így áll most a front Ukrajnában

Új térképet közölt a brit védelmi minisztérium az ukrajnai frontvonalak alakulásáról – adta hírül a Mandiner.

Az augusztus 8-ai térképen ábrázolják a nyár elején indult ukrán ellentámadás három fő műveleti irányát is. A szaggatott, barna vonal a két hónap alatt visszafoglalt területeket jelenti.

Még több katonát küldenek a lengyelek a fehérorosz határra

A lengyel kormány beleegyezett, hogy további katonákat küldjön a fehérorosz határra, miután a lengyel határőrség további 1000 katonát kért, hogy megbirkózzanak az egyre szaporodó illegális átlépésekkel. Idén már körülbelül 19 ezren próbáltak átjutni Lengyelországba, szemben a tavalyi 16 ezren.

29 rendőr és 7 mentős is a rakétacsapás sebesültjei között

Az ukrán Pokrovszk városát ért rakétatámadás sebesültjei között a Reuters jelentése szerint 29 rendőr és hét mentős van. A csapásban a belügyminisztérium adatai szerint heten haltak meg (korábban nyolc áldozatról írtak), a halottak között két mentős van.

Az ukrán Suspilne szerint összesen 67-en sebesültek meg.

160 ezer ukrán állampolgár az Egyesült Királyságban

Több mint 160 000 ukrán érkezett az Egyesült Királyságba a háború kitörése után, és sokan ott telepedtek le – írta a Sky News.

Nehézfegyvereket kap az orosz nemzeti gárda

Vlagyimir Putyin nehézfegyverekkel fogja felszerelni az orosz nemzeti gárdát, hogy megerősítse rezsimje biztonságát – közölte az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma (HM).

Az orosz elnök a múlt hét végén írt alá egy törvényt, amely lehetővé teszi a Roszgvardiának, hogy több felszerelést kapjon, beleértve a tüzérséget és a támadóhelikoptereket is.

"A lépés azt sugallja, hogy a Kreml megkétszerezi a Roszgvardiát, mint a rezsim biztonságának egyik kulcsfontosságú szervezetét" - mondták a britek.

Kazah férfiakat csábítana Moszkva a háborúba

Kétezer dollárnak megfelelő havi fizetésért csábítanák a kazah férfiakat Ukrajnába harcolni – számolt be az Euractiv brüsszeli hírügynökség. Cikkük szerint az elmúlt időszakban egyre több az orosz hadsereg által finanszírozott internetes hirdetés Kazahsztánban.

Vállt vállnak vetve

− olvasható a Reuters által kiszúrt egyik hirdetésen, egy orosz és egy kazah zászlóval a háttérben. 

A jelentkezők nem maradnak üres kézzel: a szerződés aláírásakor 5300 dollárnak megfelelő összeget, ezt követően pedig havi kétezer dollárnyi fizetést ajánlanak nekik, emellett pedig más, nem részletezett plusz juttatásokra is jogosultak.

Kazahsztán hagyományosan Oroszország egyik legszorosabb szövetségese, mintegy hárommilliós oroszajkú kisebbség él az ország északi részein. A háború kirobbanását követően az kazah vezetés több ízben kiállt Ukrajna területi integritása mellett és felszólította Moszkvát, hogy hagyja abba a „különleges katonai műveletet” - írja a Magyar Nemzet.

Orosz női kémhálózatot számoltak fel az ukránok

Az ukrán hatóságok azt állítják, hogy a donyecki régióban egy nőkből álló ügynökhálózatot számoltak fel. A nők állítólag

mind az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak, mind a Wagner-csoportnak dolgoztak,

és ukrán katonai felszerelésekről gyűjtöttek hírszerzési információkat a térségben.

A rendőrség szerint a nők az ukrán csapatok szállításához is használt támadóhelikopterekről, nehézpáncélos járművekről gyűjtöttek információkat Moszkva számára.

A hálózatból három nőt letartóztattak, a negyedik pedig állítólag nem sokkal a háború kezdete után Oroszországba ment. Mind a négyen a Donyeck városától északnyugatra fekvő Pokrovszkij körzet lakosai voltak, amely továbbra is orosz megszállás alatt áll. Ha elítélik őket, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak.

Ahogy az Origo is megírta, tegnap letartóztattak egy nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy Zelenszkij elleni merénylet előkészítésében.

A mostani felszámolt hálózathoz ez a nő nem kapcsolódik – írta a The Guardian.

Orosz rakétacsapás ért egy ukrán várost, nyolc ember meghalt

Két orosz rakéta csapódott be a kelet-ukrajnai Pokrovszkba, a támadásban nyolc ember meghalt, többen megsebesültek - közölte a regionális kormányzó.

Pavlo Kirilenko közlése szerint a rakéták a két lakóépület mellett egy szállodában és üzletekben is kárt okoztak.

Mentők dolgoznak egy megsérült lakóépület közelében, miután az oroszok rakétacsapásokat mértek a Donyeck megyei Pokrovszk városára
Fotó: Anatolij Stepanov / Forrás: AFP

Kínai álláspont a háborúról

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Az ukrajnai háborúról Vang azt mondta Lavrovnak, hogy Kína fenntartja független és pártatlan álláspontját, aktívan támogatja a béketárgyalásokat, és törekszik a kérdés politikai megoldására – írja a Reuters.

Az ukránok szerint az oroszok vegyi fegyvereket is használnak

Egy ukrán parancsnok szerint az orosz erők folytatják a vegyi fegyverek bevetését Ukrajnában, megsértve a nemzetközi egyezményeket. Olekszandr Tarnavszkij, a Tavria katonai szektor parancsnoka azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy incidens történt Novodanilivka környékén, amiben kloropikrint bevetettek az orosz erők, de áldozatokról nem számoltak be.

A kloropikrin gőzei intenzív bőr- és szemirritációt okoznak, belélegzésük pedig károsíthatja a belső szerveket. Bár egykor az első világháború idején használták, ma már általánosan betiltották katonai alkalmazását.

Az ukrán határőrség korábban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg május 26-án irritáló aeroszolos lőszereket és vegyi gránátokat vetett be a donyecki régióbeli Avdijivka közelében.

Washington jóváhagyta az első Abrams-szállítmányt

Washington beleegyezett, hogy Kijevbe küldje az első adag Abrams tankokat – írja a RIA Novosztyi az amerikai hadsereg beszerzési osztályának vezetőjére, Doug Bushra hivatkozva. "Most Európába, majd Ukrajnába viszik őket, a többi küldeménnyel együtt: lőszerrel, pótalkatrészekkel, tankoláshoz és javításhoz szükséges felszereléssel" – idézték a tisztviselőt.
A Politico július végén arról számolt be, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított harckocsik első tétele legfeljebb nyolc harcjárművet tartalmaz majd. Washington összesen 31 darab Abramot kíván szállítani Kijevnek a régi M1A1 modellből.

Putyin kiadta a parancsot

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a Rostec állami védelmi konszern vezetőjét, hogy növelje a támadó drónok gyártását. A Szergej Csemezovval folytatott megbeszélésen az elnök az orosz drónmodellek, például a Kub és a Lancet gyártásának felpörgetését szorgalmazta.
Csemezov egy külön nyilatkozatban elárulta, hogy a Rostec jövőre megkezdi az MC-21 utasszállító repülőgép gyártását. Putyin kiemelte, hogy a külföldi cégek kivonulásával az orosz gyártók most kitölthetnek egy piaci rést.

Rekordmagasságban Ukrajna devizatartaléka

Az ukrán központi bank jelentése szerint az ország devizatartaléka a valaha volt legnagyobb összegre, 41,7 milliárd dollárra nőtt augusztus elején. A jegybank szerint a tartalékok tartós bővítése az Ukrajna nyugati szövetségeseitől származó pénzügyi segítség következetes beáramlásának köszönhető.
Júliusban 6,9%-os növekedés volt tapasztalható, ami a második egymást követő rekordszint Ukrajna függetlensége óta.

Irányított légibombákkal támadták Harkov megyét

Az orosz erők augusztus 7-én este négy irányított légibombát dobtak a Harkov megyei Kruhliakivka falura, megöltek egy 45 és egy 60 éves civilt - jelentette Oleg Szinyehubov kormányzó. A támadásban összesen hét ember sebesült meg.

Az orosz csapatok ismét lecsaptak a falura, amikor az elsősegélynyújtók a helyszínre érkeztek – mondta Szinyehubov. Az Állami Sürgősségi Szolgálat két alkalmazottja megsebesült.

3 km-t haladtak előre az oroszok

Oroszország azt közölte, hogy csapatai az elmúlt három napban 3 kilométert haladtak előre az északkelet-ukrajnai Kupjanszk fronton, miközben területek visszaszerzésére törekednek. Az ukrán erők 2022 szeptemberében szabadították fel Kupjanszk városát és az ukrajnai Harkov régió környező területeit.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 6304 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6633 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Fehérorosz hadgyakorlat kezdődhet

Fehéroroszország katonai gyakorlatokat kezdeményezett lengyel és litván határai közelében. A lépés a NATO-tagállamokkal fennálló felfokozott feszültség közepette történt, miután az Oroszországhoz köthető Wagner-zsoldosok Fehéroroszországba érkeztek egy Oroszországon belüli lázadást követően.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép orosz és fehérorosz katonákról a fehéroroszországi Breszt régióban fekvő egyik gyakorlótéren 2022. február 11-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Lengyelország és Litvánia vezetői Moszkva és Minszk esetleges provokációira számítanak, különösen a két ország és az orosz kalinyingrádi exklávé érzékeny határterületén.

A hónap elején két fehérorosz helikopter rövid időre belépett a lengyel légtérbe alacsony magasságban. A fehérorosz hatóságok cáfolták a lengyel légtérsértésről szóló állításokat.

Bürokráciacsökkentés

A lőszer- és felszerelésellátás, valamint a fegyvergyártásban is történtek előrelépések - közölte az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij az éjszakai videójában beszélt arról, hogy folyamatosan megszüntetik a bürokráciát, és rugalmasabbá teszik a szabályozást.

"A védelmi iparunk eléri azt a szintet, amelyre az államnak szüksége van. Ukrajna rendelkezik ezzel a hatalommal. És mindenkinek köszönöm ezt az erőt, aki az ukrán gyártáson dolgozik!" - fogalmazott.

Újabb fogolycsere

Újabb 22 hadifogoly tért haza Ukrajnába a legutóbbi fogolycserét követően - közölte éjszakai videójban az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij annyit mondott a most kiszabadult férfiakról, hogy 20 közkatona mellett két tisztet engedtek el az oroszok, akiket a front különböző területein fogtak el. Vannak köztük sebesültek.

Az elnök ismét ígéretet tett arra, hogy minden hadifoglyot hazahoznak, egyúttal arra kérte a katonákat, hogy igyekezzenek feltölteni a cserealapot. "Mindenki, aki a fronton elfogja a megszállókat, felgyorsítja az ukránok szabadságát" - emlékeztetett Zelenszkij elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában