Ukrán válság

2024.04.27. 07:02

Az Egyesült Államok 6 milliárd dollár értékű új katonai felszerelést szállít Ukrajnának

794. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz rakétacsapásban megsemmisült lakóház romjai az észak-ukrajnai megyeszékhelyen, Csernyihivben 2024. április 17-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Francisco Seco

Orosz elnöki szóvivő: egyelőre nincsenek meg az orosz-ukrán béketárgyalások feltételei

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szombati sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy továbbra sincsenek meg a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások előfeltételei. 

Úgy fogalmazott: 

"Mindenki ismeri Ukrajna álláspontját a tárgyalások elutasításával kapcsolatban, ezért a különleges katonai művelet folytatódik." 

Az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG) vonatkozóan tervezett nemzetközi szankciók kapcsán az orosz elnöki szóvivő azt mondta: "lényegében természetes törekvés, hogy Oroszországot kiszorítsák az energiapiacokról. Ez a drágább piacokra való átállást jelentené, ami elsősorban az Egyesült Államoknak és számos más országnak előnyös. A végső felhasználónak, elsősorban az európai iparnak viszont magasabb gázárat jelent." 

Peszkov szerint az orosz cseppfolyósított földgáz szállítására vonatkozó esetleges uniós szankciók kiszabása a jogtalan és tisztességtelen verseny megnyilvánulása lenne, és "az csak természetes, hogy Oroszország megkeresi a módját annak, hogy leküzdjük ezeket az akadályokat". 

A szóvivő arra reagált, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni 14. szankciós csomag előkészítése keretében tanulmányozza tilalom bevezetését az orosz cseppfolyósított földgáz reexportjára unión kívüli országokba európai kikötőkön keresztül, ugyanakkor nem kívánja megtiltani az EU-tagállamoknak, hogy saját szükségleteik fedezésére vásárolhassanak orosz LNG-t. 

Peszkovot kérdezték Antony Blinken pekingi látogatásáról is, amelyen az amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok fellép Kínával szemben, ha Peking nem állítja le a segítségnyújtást az orosz védelmi iparnak az utánpótlás terén az ukrajnai háborúban. 

A szóvivő azt mondta, hogy 

a Kreml nem tartja szükségesnek kommentálni a Kínára nehezedő nyomást az Oroszországgal való kapcsolatai miatt. 

Mint fogalmazott: "Kína teljesen szuverén, hatalmas állam, amely képes kiállni érdekei mellett és megvédeni azokat. Ezzel egyidejűleg Kína Oroszország közeli partnere." 

Azzal a - The Wall Street Journal című amerikai lapban megjelent - cikkel kapcsolatban, amely szerint az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő nem érintett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálában, Peszkov kijelentette: "Nem mondanám, hogy ez egy jó színvonalú cikk, amely figyelmet érdemel, úgy tűnik, hogy szombati olvasásra szánták a globális közönség számára". 

Dmitrij Peszkov arról is beszélt, hogy Moszkva támogatja a kapcsolatok fenntartását Azerbajdzsán és Örményország között, mert az szerinte hozzájárul a feszültség enyhüléséhez, valamennyi vitatott kérdés végleges megoldásához és végeredményben ahhoz is, hogy mielőbb el lehessen jutni a két ország közötti békemegállapodáshoz.

Gyanú: Oroszország zavarja a GPS-jelet Európa felett

Az elmúlt nyolc hónapban több ezer járatnál jelentkeztek problémák a műholdas navigációval a Balti-tengeren. Az interferenciát mintegy 46 ezer repülőgép személyzete figyelte meg. A források szerint a legtöbb esetet az Oroszországgal határos Kelet-Európában regisztrálták – írja a Magyar Nemzet.

Korábban Ewa Skoog Haslum, a svéd haditengerészet főnöke azzal vádolta Oroszországot, hogy beavatkozik a Balti-tenger GPS-rendszerébe. Bizonyítékot nem szolgáltatott, de felszólította a NATO-t a beavatkozásra.

Részben leállítottak egy orosz olajfinomítót dróntámadás miatt

A krasznodari térségben részben felfüggesztette a munkáját egy orosz olajfinomító, amelyben károk keletkeztek vélhetően ukrán dróntámadás után - 

közölte a TASZSZ orosz hírügynökség szombaton.

Eduard Trudnyev, az olajfinomítót működtető Szlavjanszk cég vezérigazgatója arról számolt be, hogy szombatra virradó éjszaka tíz drón érte el a szlavjanszki létesítményt, majd komoly tűz keletkezett. Egyelőre oltják a tüzet, ezért nincs információ a károk tényleges nagyságáról.

Orosz beszámolók szerint az éjjel számos célpontot támadtak ukrán drónok az oroszországi Krasznodarszk térségben. A terület kormányzója, Venjamin Kondratyev szombat reggel azt mondta: számos ukrán drónt semmisítettek meg a szlavjanszkiji, szeverszkiji és kuscsevszkiji körzetekben. A támadás célpontjai olajfinomítók és az infrastrukturális létesítmények voltak, áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a krasznodari terület fölött 66 ukrán drónt semmisítettek meg az éjszaka.

A Kommerszant orosz napilap azt írta, hogy áprilisban az orosz cégek csökkentették az üzemanyag-termelést az egy évvel korábbihoz képest az ukrán dróntámadások okozta károk miatt.

A magas oktánszámú benzin termelése 0,8 százalékkal, 2,57 millió tonnára csökkent az előző év azonos időszakához képest az április 1-je és április 23-a közötti időszakban. Az év eleje óta a termelés 0,6 százalékkal, 13,08 millió tonnára esett vissza.

A finomítók 2,8 százalékkal, 5,06 millió tonnára, az év eleje óta pedig 1,5 százalékkal, 25,96 millió tonnára csökkentették a gázolaj-termelést ugyancsak április első 23 napján.

A harcvonalból kimenekített anya megrázó vallomása 

„Nagyon köszönjük, hogy életben vagyunk, segítettek nekünk elmenni.” Ijesztő volt, amikor tűz alá kerültek – mondta el az anya, akit a gyermekével együtt menekítettek ki.

Nincsenek saját gyermekeim, nincsenek mások gyermekei. Csak gyerekek vannak

– mondta el a katona, aki részt vett a menekítésben. hozzátette: ők csak gyermekek, nem az ő hibájuk, ami történik, ezt nem ők akarták – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Videón a Szu–34-es bombázók támadása

Orosz Szu–34-es bombázók támadásáról tettek közzé videót– szúrta ki a Magyar Nemzet a felvételt, amit az orosz védelmi minisztérium adott közre Telegram-csatornáján.

Oroszország ukrán energetikai létesítményeket támadott hajnalban

Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket szombaton, legalább egy ember megsérült – közölte Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter.

Az energiaügyi miniszter azt mondta, az orosz csapások a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régiót, valamint Lviv és Ivano-Frankivszk nyugati térségeit célozták.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója Telegram csatornáján közölte, hogy 

Dnyipróban és Krivij Rihben megsérült több energetikai infrastrukturális létesítmény és több helyről tüzet is jelentettek, Krivij Rihben pedig jelenleg fennakadások vannak a vízellátásban.

Hozzátette, hogy az ukrán légvédelem 13 orosz rakétát lelőtt hajnalban.

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata azt közölte, hogy négy hőerőművét érte támadás, több berendezésben komoly károk keletkeztek, a  támadás következményeinek felszámolása jelenleg is tart.

A cég szerint a hajnali támadásnak voltak áldozatai is, de erről más részleteket nem közölt.

Ukrajna hőtermelésének mintegy 80 százalékát és vízenergia-kapacitásának 35 százalékát veszítette el az orosz invázió kezdete óta.

Az elmúlt hetek enyhe tavaszi időjárása ellenére az országban villamosenergia-hiány alakult ki, a kormánynak több térségben ütemezett áramszünetet kellett bevezetnie, és külföldről kellett importálnia áramot.

Az amerikai kormány 6 milliárd dollár értékű új katonai beszerzésről intézkedett Ukrajna számára

Az Egyesült Államok 6 milliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát pénteken.

A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.

A Pentagon segítségnyújtásról szóló közleménye hangsúlyozza, hogy a pénteken bejelentett biztonsági csomag az úgynevezett Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) részeként jut majd el Ukrajnába.

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Joe Biden amerikai elnök (j) ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én 
Fotó: Yuri Gripas / Forrás: MTI/EPA/Abaca Press pool

A részletezett lista szerint különböző légvédelmi eszközök, köztük Patriot rakéták szerepelnek az ukrán haderőnek szánt megrendelésben, valamint korszerű rövid és középhatótávolságú föld-levegő rakétarendszerekben (NASAMS) használatos rakéták, romboló lőszerek, különböző radarok, 152 és 155 milliméteres lövedékek, fegyverzetek szállítására alkalmas taktikai járművek és drónok elhárítására alkalmas eszközök.

Az amerikai kormány szerdán már bejelentett egy azonnali, 1 milliárd dolláros katonai szállítmányt Ukrajna számára, amit az amerikai hadsereg készleteiből hívnak le.

Az Egyesült Államok fegyverszállításainak újraindítását az tette lehetővé, hogy az amerikai Kongresszus elfogadta az új, 60,8 milliárd dollárról szóló ukrajnai támogatási keretet, majd szerdán Joe Biden elnök aláírásával törvényerőre is emelkedett.

Robbanások voltak Harkivban 

Robbanások voltak éjfél után Harkivban, Oleh Szinyehubov kormányzó későbbi bejelentése szerint egy rakéta egy egészségügyi létesítményt talált el. Áldozatok nem voltak.

Spanyolország Patriot-rakétákat ad át Ukrajnának

Spanyolország Patriot-rakétákat ad át Ukrajnának – erősítette meg pénteken Margarita Robles védelmi miniszter az El País című helyi lap korábbi értesülését.

Robles az Ukrajnát támogató, amerikai vezetésű kontaktcsoport videókonferenciáján beszélt erről.

A tárcavezető viszont nem beszélt arról, hogy a Patriotokkal együtt átadnának Ukrajnának a mobil légvédelmi rendszer indítóállásaiból, illetve radar- és irányítóegységeiből is.

 

Az El País tudomása szerint "kisszámú" rakétáról van szó, amelyeknek a darabára meghaladja az egymillió eurót. 

Spanyolországnak három Patriot-ütege van, amelyekből egyet egy NATO-hadművelet keretében 2015 óta Törökországban állomásoztat lehetséges támadások elhárítására Szíria felől.

Robles mindemellett további támogatásról is beszélt. Így egyebek között felhívta arra a figyelmet, hogy a kijevi vezetésnek szánt további Leopard páncélosokat helyeznek üzemkész állapotba, amelyek közül június végére az elsők már bevethető állapotban lesznek.

 Hozzátette, hogy csütörtökön gyógyszereket és elsősegély-csomagokat, valamint tüzérségi lövedékeket küldtek.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy gépkarabélyok, páncélozott logisztikai és gyalogsági járművek, páncéltörő fegyverek és tüzérségi eszközök átadását tervezik. Elmondta, hogy a spanyol védelmi ipar különböző légvédelmi légtérfigyelő és drónelhárító rendszerek szállítását készíti elő.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6467 fő lépett be. 

A román–magyar határszakaszon belépők közül 6213 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 70 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A pénteki nap híreit itt olvashatja:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában