Nagyvilág

2013.03.24. 13:06

Emelkedett a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma Németországban

Berlin, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Németországban tavaly tovább emelkedett a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma, a muzulmán vallási indíttatású bűncselekmények között pedig megjelent egy új forma, az úgynevezett célzott merénylet - mondta a német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Berlin, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Németországban tavaly tovább emelkedett a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma, a muzulmán vallási indíttatású bűncselekmények között pedig megjelent egy új forma, az úgynevezett célzott merénylet - mondta a német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.Hans-Peter Friedrich a Tagesspiegel am Sonntag című lapban megjelent interjúban elmondta: az előzetes adatok szerint a szélsőjobboldali politikai hátterű bűncselekmények száma 2012-ben nagyjából 17 600 volt, ami megközelítőleg 4 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az erőszakos bűncselekmények száma nagyjából 2 százalékkal nőtt.

A német belügyminiszter hangsúlyozta: sok fiatal téveszt utat és sodródik a szélsőségek és az erőszak felé, ezért nagyobb hangsúlyt kell helyezni az elfogadó, nyitott hozzáállás és a társadalmi problémák iránti fogékonyság kialakítására az iskolában és már az óvodában is.

Az utóbbi évtizedekben "sikerült kialakítani a környezettudatosság új formáját, főként a fiatal nemzedékekben", ez pedig "a szélsőségekkel szembeni tudatosság" kialakításában is sikerülhet - húzta alá Hans-Peter Friedrich.

Hozzátette: nyugtalanító, hogy a militáns neonáci szubkultúrában egyre alacsonyabb az erőszakos bűncselekmények elkövetésétől visszatartó gátlásküszöb, ezért az állam, a politika és a társadalom részéről egyaránt határozottabb fellépésre van szükség.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szélsőjobboldali erőszak, vagy pedig a szalafisták - az iszlám egyik szélsőséges irányzatához tartozók - támadásai veszélyesebbek-e, a belügyminiszter úgy vélte: az erőszak e két formáját nem lehet összehasonlítani, de egyformán komolyan kell venni.

Azzal kapcsolatban, hogy a napokban letartóztattak négy szalafistát, aki a hatóságok gyanúja szerint merényletet tervezett a Észak-Rajna–Vesztfália tartományban működő Pro-NRW nevű szélsőjobboldali párt vezetője ellen, Hans-Peter Friedrich megjegyezte: az eset azt jelzi, hogy az iszlám vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények "új dimenziója" jelent meg Németországban, hiszen eddig nem fordult elő az úgynevezett célzott merénylet, vagyis az egy-egy személy likvidálására szervezett iszlamista terrorista akció, amilyen például Theo van Gogh filmrendező meggyilkolása volt Hollandiában 2004-ben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!