Nagyvilág

2012.06.05. 17:06

Ponta: a román hatóságok nem késlekednek "intézkedni" Kövér Lászlóval szemben, ha megsérti a törvényeket

    Bukarest, 2012. június 5., kedd (MTI) - A román hatóságok nem késlekednek majd intézkedni Kövér Lászlóval szemben abban az esetben, ha a magyar Országgyűlés elnöke megsérti a törvényeket - jelentette ki kedden a román miniszterelnök.

 

 

Bukarest, 2012. június 5., kedd (MTI) - A román hatóságok nem késlekednek majd intézkedni Kövér Lászlóval szemben abban az esetben, ha a magyar Országgyűlés elnöke megsérti a törvényeket - jelentette ki kedden a román miniszterelnök.

 

Victor Ponta Tulceán részt vett egy kampányrendezvényen, amelyen újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: "teljességgel nem helyénvaló" Kövér László erdélyi látogatása.

Hozzátette: figyelemmel fogja kísérni, hogy Kövér milyen módon vesz részt a romániai választási kampányban. Reményét fejezte ki, hogy a magyar házelnök tiszteletben fogja tartani a román törvényeket, valamint a jóérzés szabályait, és tartózkodni fog a Romániát sértő nyilatkozatoktól.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a lehetséges intézkedések közé tartozik a nemkívánatos személlyé nyilvánítás is.

"Nem akarok konfliktust gerjeszteni a két szomszédos és egyben uniós tagország között, de ha egy közméltóság felelőtlenül viselkedik Románia területén, akkor jogunk van intézkedni ennek megakadályozása érdekében" - mondta Ponta.

Kedden Marosvásárhelyre érkezett Kövér László, aki részt vesz a Magyar Polgári Párt (MPP) kampánykörútján a párt tiszteletbeli elnökeként. Az erdélyi városban elmondta, nem látta okát annak, hogy eleget tegyen a román törvényhozás két házelnöke kérésének, és lemondja látogatását. Hétfőn ugyanis a román szenátus és képviselőház elnökei levélben arra kérték a házelnököt, hogy halassza el vizitjét.

Kövér hozzátette: látogatását jól megfontolta, és mivel jogi akadályát nem látta annak, hogy magánemberként ellátogasson egy EU-tagállamba, eljött segíteni az MPP választási kampányát, akárcsak négy évvel ezelőtt.

Kövér László a román parlament házelnökeinek címzett hétfői válaszlevelében kifejtette: Romániába - mint a schengeni övezethez csatlakozni akaró baráti országba - elsősorban nem közjogi méltóságként és nem hivatalos út keretében, hanem magánemberként, politikusként, egy Romániában törvényesen bejegyzett párt, az MPP tiszteletbeli elnökeként és nem utolsósorban uniós polgárként kíván látogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!