Nagyvilág

2012.05.09. 09:05

A szélsőjobboldalhoz közel álló egyesületek világháborús megemlékezése ellen tüntettek Bécsben

Bécs, 2012. május 8., kedd (MTI) - A szélsőjobboldalhoz közeli diákegyesületek világháborús megemlékezése ellen tüntettek kedden este Bécsben.

Bécs, 2012. május 8., kedd (MTI) - A szélsőjobboldalhoz közeli diákegyesületek világháborús megemlékezése ellen tüntettek kedden este Bécsben.

A rendőrség becslése szerint mintegy ezerkétszázan vettek részt a bécsi Hősök terén a német nemzeti gondolatkört ápoló, az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma által részben szélsőjobboldaliként besorolt diákegyesületek elleni demonstrációkon. Jelen volt Laura Rudas, a kormányban részt vevő Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) főtitkára, a bécsi tartományi kormányban helyet foglaló Zöldek tartományi frakcióvezetője, az Izraelita Hitközösség elnöke, Oskar Deutsch, valamint katolikus és ifjúsági szervezetek képviselői.

A németül Burschenschaftennek nevezett egyletek tiltakozást kiváltó fáklyás felvonulásán mintegy kétszázan jelentek meg. A korábbi évekkel ellentétben a fáklyás menetben csak alacsony politikai szinten képviseltette magát a Burschenschaftenhez tagsága és részben szellemisége révén is kötődő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

A "holtakra emlékező" megmozdulás engedélyezése évről évre vitákat vált ki Ausztriában. A szervezők szerint "a második világháború valamennyi áldozatáról" megemlékező, bírálói szerint ezzel ki nem mondottan a náci ideológiát éltető felvonulás ellen az elmúlt években minden alkalommal tüntetést tartottak baloldali és egyházi szervezetek.

A nagy rendőri készenlét és a belváros egy részének lezárása mellett megtartott rendezvények a késő esti jelentések szerint incidens nélkül értek véget.

Az osztrák kormány vezetői előzőleg a második világháború végéről, Ausztria nemzetiszocializmus alóli felszabadulásáról megemlékező délelőtti ünnepi rendezvényen az európai integráció fontosságát hangsúlyozták, egyúttal elítélték a "holtakra emlékező" menetet.

A mauthauseni koncentrációs tábor felszabadításának emléknapja és a már szintén hagyományos parlamenti emlékülés mellett idén első ízben rendezett az osztrák kancellári hivatal is ünnepélyes, magas szintű megemlékezést. Jelen volt Heinz Fischer szövetségi elnök, a kormány tagjai, és rajtuk kívül valamennyi parlamenti párt frakcióvezetői, köztük az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache.

Werner Faymann kancellár a fáklyás menetre utalva elítélte, hogy a német csapatok kapitulációjának évfordulóját a második világháború kritikátlan, megszépítő ábrázolására használják fel. Emellett utalt arra is, hogy Ausztriát is felelősség terheli a nemzetiszocialista rendszerben elkövetett bűnökért.

Ausztriában az országnak a náci német birodalomhoz csatolásával, az 1938-as Anschluss-szal kapcsolatban sokáig az a felfogás volt uralkodó a második világháború után, hogy az ország áldozata volt a hitleri birodalom terjeszkedésének. Csak fokozatosan nyert teret annak beismerése, hogy az osztrákok egy része üdvözölte az Anschlusst és részt vett a zsidóüldözésekben.

- MTI, Pálfy M. Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!