Nagyvilág

2012.04.19. 13:04

A német gazdaság fellendülésére számítanak vezető gazdaságkutató intézetek

  Berlin, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - Németországban a gazdaság az euróövezeti válság ellenére az idén és jövőre is lendületesen fejlődik, a munkanélküliség csökken, a bérek emelkednek, az államháztartási hiány pedig egyre kisebb lesz a német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézeteinek csütörtökön bemutatott közös előrejelzése szerint.

 

Berlin, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - Németországban a gazdaság az euróövezeti válság ellenére az idén és jövőre is lendületesen fejlődik, a munkanélküliség csökken, a bérek emelkednek, az államháztartási hiány pedig egyre kisebb lesz a német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézeteinek csütörtökön bemutatott közös előrejelzése szerint.

A hat német és egy-egy svájci és osztrák intézet tavaszi prognózisa alapján az Európai Unió legnagyobb gazdasága már tavasszal kilábal a múlt év végén kezdődött újabb visszaesésből. A hazai össztermék (GDP) 2012 egészét tekintve 0,9 százalékkal, 2013-ban pedig 2 százalékkal bővül.

A GDP mindenekelőtt a lakossági fogyasztás és a beruházások bővülésének hatására nő.

A fogyasztást és a beruházásokat elsősorban az alacsony kamatszint ösztönzi, illetve a befektetők körében uralkodó meggyőződés, hogy Németország biztonságos terep, ahol érdemes beruházni.

A kutatóintézetek a német kormány megbízásából évente kétszer - tavasszal és ősszel - készítenek előrejelzést a várható folyamatokról. Az elemzést a berlini vezetés beépíti a saját előrejelzésébe.

Az új prognózis szerint a kilátások némileg kedvezőbbek, mint a legutóbbi, tavaly őszi felmérés idején, amikor az intézetek 2012-re nem 0,9 százalékos, hanem 0,8 százalékos növekedést jósoltak.

Kai Carstensen, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet vezető elemzője az előrejelzés berlini bemutatóján elmondta: a német vállalatok "versenyképesebbek, mint az utóbbi 30 évben bármikor", az export így a legnagyobb felvevőpiac, az euróövezet válsága ellenére tovább növekedik, az idén 3,1 százalékkal, jövőre 5,1 százalékkal.

A 82 milliós országban a regisztrált munkanélküliek száma a tavalyi átlagosan 2,976 millióról az idén 2,794 millióra csökken, 2013-ban pedig 2,623 millióra süllyed. A foglalkoztatottak száma az idén 450 ezerrel, jövőre további 325 ezerrel növekedik, így megközelíti a 42 millió főt.

A bérek emelkednek, a reálbér-növekedést azonban fékezi majd az infláció, amely az idén éves átlagban 2,3 százalék, jövőre 2,2 százalék lehet.

A kedvező gazdasági helyzet hatására a GDP-arányos államháztartási hiány "a nullához közelít" - mondta Kai Carstensen. A deficit az idén 0,6 százalék, jövőre pedig 0,2 százalék lehet az előrejelzés szerint.

Ugyanakkor a 80 százalékot meghaladó GDP-arányos államadósság csökkentése nem halad előre a megfelelő ütemben - kifogásolják a kutatók, akik szerint a német gazdaságot fenyegető legnagyobb kockázat továbbra is ugyanaz, ami az egész - a 2008-ban elmélyült válságból lassan kikapaszkodó - világgazdaság legfőbb növekedési kockázata: az euróövezeti államadósság-válság, amelyre még mindig nem sikerült megoldást találni.

A tanulmány összeállításában részt vevő gazdaságkutató intézetek az IWH (Institut für Wirtschaftsforschung, Halle), a Kiel Economics, az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München), az IfW (Institut für Weltwirtschaft an der Universität Kiel), az RWI (Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung ) és a ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung), valamint a zürichi KOF és a bécsi IHS.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!