Nagyvilág

2011.10.07. 12:14

Németország elkötelezett a 2014 végéig megvalósuló csapatkivonás mellett

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2011. október 7., péntek (MTI) - Németország elkötelezett a 2014 végéig megvalósuló afganisztáni csapatkivonás mellett - hangsúlyozta a német kormány illetékes megbízottja.

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2011. október 7., péntek (MTI) - Németország elkötelezett a 2014 végéig megvalósuló afganisztáni csapatkivonás mellett - hangsúlyozta a német kormány illetékes megbízottja.

 

Michael Steiner egy pénteki, az afganisztáni háború 10. évfordulója kapcsán közölt interjúban kijelentette, hogy az előzetes terveknek megfelelően 2014 végéig a Bundeswehr utolsó harci egysége is elhagyja az ázsiai országot.

Jelenleg mintegy 5000 német katona állomásozik Afganisztán északi körzetében. A német kontingens az északi régió parancsnokságát látja el, ahová a magyar kontingens is tartozik.

A kormány afganisztáni megbízottja azt azonban nem közölte, hogy az első német egységeket kivonására mikor kerül sor. Korábban Guido Westerwelle külügyminiszter azt jelentette be, hogy a csapatkivonás még 2011-ben megkezdődik, amennyiben a helyzet ezt lehetővé teszi. Ezzel összefüggésben a kormánymegbízott csak annyit mondott, hogy az év végéig mindenképp tisztázódik a kép.

Németország 2001 vége óta állomásoztat katonákat a NATO vezette nemzetközi békeerő kötelékében. Az afganisztáni közreműködés az elmúlt években heves belpolitika viták tárgya volt, a német szerepvállalást ugyanakkor a parlamenti pártok többsége mindeddig támogatta. Egyedül az afganisztáni háborút határozottan elítélő Baloldal pártja jelentett kivételt. Az elmúlt években a Bundeswehr Afganisztánban mintegy félszáz katonát vesztett.

Az interjúban Steiner ezúttal is utalt arra, hogy a kormány a további szerepvállalást illetően is a lehető legszélesebb parlamenti támogatásra kíván támaszkodni. "Közösen kezdtük a közreműködést, és országos érdek, hogy azt közösen fejezzük be" - fogalmazott a kormánymegbízott.

Nem érte el a kívánt eredményt

Michael Steiner ugyanakkor közvetve elismerte, hogy a nemzetközi szerepvállalás nem érte el a kívánt eredményt. Úgy értékelte, hogy az elmúlt tíz évben több hiba történt, és ezzel összefüggésben mindenekelőtt irreális célkitűzéseket említett. Úgy vélte, hogy az elkövetkező időszakra már sikerült reális célokat kitűzni, és első helyen az átfogó stabilitás megteremtésére, valamint az alapvető emberi jogok biztosítására utalt. Azt azonban hozzáfűzte, hogy a sikerre ennek ellenére nincs garancia.

Steinernél - az újságokhoz hasonlóan - jóval kritikusabban fogalmazott a Bundeswehr korábbi afganisztáni főfelügyelője. Harald Kujat szerint csakis a nemzetközi szerepvállalás politikai célja, azaz az Egyesült Államokkal való szolidaritás demonstrálása teljesült. Az ország stabilitásának biztosítását illetően azonban az afganisztáni közreműködés kudarcot vallott - fogalmazott a korábbi tábornok, aki szerint túl sok időbe tellett, míg az ISAF megértette, hogy a tálib katonai erővel szemben megfelelő katonai eszközökkel kell felvenni a harcot. Ehhez azonban a katonák - a belpolitikai fenntartások miatt - nem kapták meg a szükséges támogatást.

Kujat meglehetősen borúlátóan nyilatkozott a jövőt illetően. Úgy vélte ugyanis, hogy a tervezett csapatkivonás 2014 végéig tervezett befejezése után néhány hónappal a tálibok ismét átveszik a hatalmat Afganisztánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!