Nagyvilág

2011.10.21. 13:39

Hogyan halt meg valójában Kadhafi?

A meggyilkolt líbiai diktátor holttestét megvizsgáló orvos közölte: a korábbi hírekkel szemben nem fejlövés, hanem a hasába lőtt golyó okozta Moammer Kadhafi halálát. De továbbra is számos aggasztó kérdés marad.

A meggyilkolt líbiai diktátor holttestét megvizsgáló orvos közölte: a korábbi hírekkel szemben nem fejlövés, hanem a hasába lőtt golyó okozta Moammer Kadhafi halálát. De továbbra is számos aggasztó kérdés marad.

 A megbukott líbiai vezetőt csütörtökön, szülővárosában Szirtben gyilkolták meg, amikor a lázadók bevették a várost és megtalálták a település szélén a keskeny csatornában bújkáló Kadhafit.

A körülények nem teljesen tisztázottak. A diktátor holttestét megvizsgáló doktor, Ibrahim Tika az al-Arabia televíziónak nyilatkozva mondta el: haslövés okozta Kadhafi halálát, ami átfúrta az ezredes hasfalát, bár korábban a fejét is találat érte, de abba - csodával határos módon - nem halt volna bele, a lövedék távozott a koponyából.

Az orvos megvizsgálta a diktátor fiának, Mutassem-nak a holttestét is, és megállapította: a férfi az apja után ölték meg.

 

Vizsgálat indulhat

 

Elsőként a BBC mutatta be azt a fiatal lázadót, aki egy arany színű fegyverrel lőtte ki a végzetes lövedéket az ezredesre, de a körülmények változatlanul tisztázatlanok.

Az eddig napvilágra került videók és fotók hatalmas káoszt mutat, amint a lázadók a vérző diktátort ütik-vonszolják az utcán, miközben a diktátorhoz hű lojalisták felvették a harcot a lázadókkal. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács tájékoztatása szerint az elfogása közben több helyen megsérült Kadhafit akarták kórházba szállítani egy csoport tagjai, amikor tűzpárban tört ki és ekkor érte a halálos lövés a diktátort.

Ennek viszont ellentmondani látszik szemtanúk korábbi beszámolója - és ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk - Kadhafi azt kiáltotta a halála előtti pillanatban, hogy: “Ne lőj”.

Az AP hírügynökség jelentése szerint vizsgálatot sürget Kadhafi halálának körülményeit kiderítendő az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága - jelentette az AP hírügynökség.

Rupert Colville, a főbiztosság szóvivője közölte: az elfogott és még életben lévő diktátorról készült videók "meglehetősen nyugtalanítóak".

A diktátor testét jelenleg egy misratai hullaházban tartják.

- MON -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!