Nagyvilág

2011.09.11. 17:51

Ground Zero: Egykor és most

 Mindenki emlékszik még a tíz évvel ezelőtti World Trade Center katasztrófára, az akkor lerombolt ikertornyok helyén új tornyok épülnek, de nem csak azok...

 Mindenki emlékszik még a tíz évvel ezelőtti World Trade Center katasztrófára, az akkor lerombolt ikertornyok helyén új tornyok épülnek, de nem csak azok... 

A "ground zero", vagyis a terrortámadásban elpusztult tornyok helyén jelenleg is zajlanak az építkezések: a World Trade Center épületeiből összesen hét darab épül, lesz vasúti terminál,  múzeum és két hatalmas szökőkutas emlékmű (az oldalsó márvány peremen az áldozatok nevével bevésve) tiszteleg az áldozatok előtt. Daniel Liebskind, az egyik építész így ecseteli az újonnan épülő WTC-ket: – A cél az volt, hogy megtaláljam az egyensúlyt a leendő és az egykori épületek között, hiszen ne feledjük, azok akik átélték a tíz évvel ezelőtti tragédiát, másként tekintenek a helyre. A terület nem egy üres földkupac, ahová csak úgy bármit fel lehet húzni, különleges színtér.

 

– Ugyanakkor szerettem volna valami olyat alkotni, ami a vidám, fejlődő és lüktető New Yorkot mutatja be, amit még egy ekkora tragédia sem győzhet le. Szóval megtalálni az egyensúlyt múlt és jelen között a huszonegyedik század New Yorkjában, ez volt a fő cél. A kulcsszó tulajdonképpen az élet volt. Az élet győzelme – folytatja Liebskind, majd hozzáteszi: – A terror elpusztíthatta az épületet, de az életet magát nem. – mondja.

 

Dara McQuillan, az épületegyüttesen dolgozó, másik építész szerint: – Minden egyes mérnök és tervező, aki a WTC egy-egy darabját álmodta meg, ihletet merített magából a környezetből és a nagy, összesített tervből, eszmékből is. A World Trade Centerek közül az 1-es számot viseló új WTC torony, a Freedom Tower – a legmagasabb – ugyanakkora lesz, mint az eredeti WTC, ám ennek tetejére még egy antenna is épül, amivel a 69 emeletes épület eléri az 541 méteres magasságot, ez a szám egyben szimbóluma is Amerika függetlenségének. Így még több átvitt értelmet nyer az új épület – avat be minket McQuillan. A torony tervezett befejezése: 2013.

A röviden csak WTC kettőnek nevezett 200 Greenwich St. nevű torony gyémánt formát idéző tetővel épül 89 emeletes magasságához 80 méteres antenna társul, ezzel New York második legmagasabb épülete lesz. Szintén 2013-ra várható az elkészülte.

A hármas torony a 175 Greenwich st. üzleteket, irodákat és kereskedelmi egységeket foglal majd magába és 2014-re tervezik a befejezését.

A 4-es torony a 150 Greenwich St és szintén 2013-ban adtják át és ide költözik majd be a New York-i Kikötői Hatóság, New Jersey és New York City. Az ötödik torony a a szinte teljesen leronbolt Deutsche Bank helyén emelkedik, ez a jövőben is a banknak ad majd otthont, illetve a tervek szerint a New York-i Egyetem is itt székelhet majd.

Érdekesség, hogy bár eredetileg terveztek 6-os tornyot, végül elhagyták a terveket és a WTC 5 után WTC 7 torony következik, amit legelőször adtak át 2006-ban. Ehhez tartozik az a szökőkút ami emlékhelyként is szolgál a 2001. szeptember 11-i terrortámodás áldozatai előtt tisztelegve.

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!