Nagyvilág

2011.04.01. 16:26

Milliónyi kalózkönyvet távolított el a Baidu

<p>Összesen 2,8 millió fájlt távolított el online könyvtárából a Baidu, ezek mindegyike engedély nélkül került be a gyűjteménybe. A továbbra is elérhető mintegy ezer fájl a kínai online keresőmodul szerint rendelkezik a szükséges felhasználási engedélyekkel.</p>

A fájlok eltávolítására a múlt héten tett ígéretet Kína piacvezető keresőmodulja, miután a kínai írók panaszt tettek, hogy műveik illegálisan szerepelnek a Baidu online könyvtárában. A panaszt követően a cég illetékesei nyilvánosan kértek bocsánatot a szerzőktől, majd töröltek a rendszerükből mintegy 2,8 millió illegálisan közzétett fájlt.

A Yahoo News értesülései szerint jelenleg mintegy ezer írásmű érhető el a Baidu oldalán, ezek a cég szerint már rendelkeznek minden szükséges terjesztési engedéllyel. A keresőmodul illetékesei remélik, hogy az eltávolított művek szerzői pozitívan reagálnak eddigi együttműködési készségükre, és hajlandóak lesznek tárgyalni arról, hogy a jogdíjak és egyéb kötelezettségek teljesítése ellenében alkotásaik ismét elérhetővé váljanak.

A cnem első alkalommal kritizálják cmiatt. Zene- és könyvkiadók, filmipari jogvédő szervezetek többször is szót emeltek azzal, hogy a kereső találati rendszere jelentősen megkönnyíti a kínai internetezők kalóztartalmakhoz történő hozzáférését. Legutóbb, március folyamán az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) jelentésében azon 33 weboldal és piac közé sorolta, ahol a világon a legnagyobb volumenben zajlik szerzői jogi jogsértés, a fájlok és termékek jogosulatlan terjesztése - tájékoztatta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a Független Hírügynökséget.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!