Nagyvilág

2011.04.22. 19:19

Majdnem negyven halott a szíriai tüntetéseken

<p>A szíriai biztonsági erők legalább 38 embert öltek meg a "nagypénteki" tüntetések alatt - közölték pénteken szemtanúk és aktivisták az AFP francia hírügynökséggel. A keresztény és muszlim közösséget egyesítő "nagypénteki" demonstrációkon több tízezer ember vonult utcára szerte Szíriában. A tüntetéseket több városban is éles lövésekkel oszlatták a rendfenntartó erők.</p>

Az AFP adatai szerint legalább 38 ember meghalt, több tucatnyi pedig megsebesült a biztonsági erők akcióiban. A francia hírügynökség információi szerint legalább hét szíriai városban voltak halálos áldozatai a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszaknak., köztük Damaszkuszban.

A SANA hivatalos szíriai állami hírügynökség beszámolója szerint a biztonsági erők könnygázgránátok és vízágyúk bevetésével lépett közbe, hogy "megakadályozza a tüntetők és a polgárok között összecsapásokat és köztulajdon megrongálását". Az állami hírügynökség az áldozatok számáról csak annyit közölt, hogy "az összecsapásokban néhányan megsebesültek".

A Facebookon szervezett "nagypénteki" demonstrációt a keresztényeket és muszlimokat egyesítő, "egy szív, egy kéz, egy cél" jelszóval szervezték, a keresztény vallási ünnephez és a muszlimok pénteki imájához időzítve. Aktivisták és szemtanúk elmondása szerint több tízezer ember tüntetett az egész országban.

Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint nagyjából 220 ember öltek meg a szíriai biztonsági erők egységei a március 15-e óta tartó tüntetések alatt.

-Független HÍrügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!