Nagyvilág

2011.02.05. 08:39

EGYIPTOM - Éjszaka is a Tahrír téren maradtak a tüntetők

<p>Több mint tízezer ember töltötte a szombatra virradó éjszakát is a kairói Tahrír téren, ahol az AFP beszámolója szerint "vidám" hangulat uralkodott, és az emberek sátrakat verve készültek az éjszakára.</p>

A 11 napja tartó egyiptomi megmozdulások középpontjában álló téren az este folyamán több tízezer ember vonult fel, akik továbbra is Hoszni Mubarak államfő távozását követelték. A tömegben este lövések is hallhatóak voltak, ám az elmúlt napokhoz hasonló véres összecsapásokról nem érkeztek hírek.

Néhány órával korábban azonban ismeretlenek betörtek az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió kairói irodájába, ahol megrongálták a felszereléseket és felgyújtották az épületet. Ahmed Mohammed Mahmud egyiptomi újságírót pedig eddig ismeretlen körülmények között megölték a fővárosban. Szabadon engedték viszont a francia Canal + televízió két letartóztatott munkatársát, valamint az Amnesty International szintén két őrizetbe vett aktivistáját.

A Kairóban és más nagyvárosokban tartott pénteki tömegtüntetések ellenére ugyanakkor továbbra sem tűnik úgy, hogy gyorsan távozna a hatalomból Hoszni Mubarak államfő, noha ezt sürgeti egyre több külföldi politikus is. Barack Obama amerikai elnök arra figyelmeztette az egyiptomi elnököt, hogy "hallgasson arra, amit az emberek mondanak", egyben kijelentette, hogy továbbra is elfogadhatatlannak tartja, ha erőszakkal válaszolnak Egyiptomban a kialakult válságra.

A pénteken Brüsszelben tanácskozó európai uniós vezetők ennél is egyértelműbben fogalmaztak, és kijelentették, hogy "az egyiptomi átalakulási folyamatnak azonnal el kell kezdődnie". Az uniós politikusok - elítélve a héten látott erőszakot - burkolt utalást tettek arra is, hogy ellenkező esetben akár az Egyiptomnak szánt segélyeket is felfüggesztik.

Hoszni Mubarak azonban továbbra is kitart amellett, hogy bár szívesen lemondana, de fél, hogy akkor országa káoszba süllyedne. Az elnök gyors távozását nem tartja valószínűnek egykori külügyminisztere, és az elkövetkező választás egyik lehetséges elnökjelöltje, Amr Musza sem, aki szerint Mubarak augusztus végéig kíván hivatalban maradni.

A The New York Times szerint Washington azt szeretné elérni, hogy Omar Szulejmán, Mubarak frissen kinevezett alelnöke vezesse az átmeneti kormányt, ám Ahmed Safik miniszterelnök kizárta annak lehetőségét, hogy Mubarak átadja a hatalmat Szulejmánnak. A kormányfő ugyanakkor megígérte, hogy a rezsimellenes tüntetőket nem fogják erőszakkal eltávolítani a Tahrír térről.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!