Nagyvilág

2011.02.16. 15:38

Az EB közelről vizsgálja, hogy a módosítások hogyan kerülnek bele a médiatörvénybe

<p>"Örülök, hogy a magyar hatóságok beleegyeztek a médiatörvény módosításába, annak érdekében, hogy összhangba hozzák a törvényt az uniós jogszabályokkal, közte az alapjogi chartával" - idézte Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos állásfoglalását szerdán Brüsszelben szóvivője, Jonathan Todd.</p>

Mint kiemelte, az Európai Bizottság szakértői folytatják a helyzet ellenőrzését, és szorosan együttműködnek a magyar illetékesekkel annak érdekében, hogy biztosított legyen: a változtatások bekerülnek a jogszabályba, a módosított törvény pedig megfelelően ültetődik át a gyakorlatba.

Mint a szóvivő közölte, a magyar fél a Bizottság által támasztott mind a négy kérdésben hajlandó volt a változtatásra. A témák közül háromról már szó volt a biztos első, az aggályokat kifejtő levelében is, míg a negyedik kérdéskör a jogszabály alaposabb tanulmányozása közben került szóba. Az eredeti problémakör egyike a kiegyensúlyozottság követelménye, amelyet a lekérhető audiovizuális tartalmak esetében visszavonnak. Nem lesz emellett bírságolható a külföldi székhelyről működő médiaszolgáltató, míg a regisztrációval kapcsolatos módosítás értelmében a tartalomszolgáltatóknak nem lesz szükségük a működés megkezdéséhez a hatóság előzetes nyilvántartásba vételére. A negyedik módosítás szerint hatályon kívül helyezik azt a rendelkezést, amely tiltotta volna személyek, csoportok nyílt vagy burkolt megsértését, de a kirekesztés tilalmáról szóló kitétel nem változik.

Jonathan Todd a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a Bizottság elégedett azzal, hogy valamennyi aggályuk nyomán megfelelően módosul a magyar jogszabály. Hozzátette azonban, hogy a továbbiakban is szigorúan vizsgálják, hogy a változtatások bekerülnek-e a jogrendbe, és megfelelően ültetődnek-e át a gyakorlatba. Mint mondta, tudomása szerint a magyar hatóságok gyors eljárás keretében szeretnék véghezvinni a változtatásokat, amelyek már két héten belül megjelenhetnek a törvényben - mondta a biztos szóvivője.

A magyar hatóságok által a médiaügyi biztos levelére küldött válaszlevéllel kapcsolatban a szóvivő előzőleg a Független Hírügynökséggel annyit közölt, hogy a levélben a biztos által felvetett kérdéskörök mindegyikére válaszoltak. A levél további részleteiről azonban nem nyilatkozott a szóvivő.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!