Nagyvilág

2011.01.13. 08:02

Adót vetnek ki a luxuslakásokra Tajvanon

<p>Több millió dollár költségvetési többletbevételre számít a tajvani kormány a főváros luxuslakásainak extraadójából - közölte csütörtökön a kabinet. Az indoklás szerint így akarják csökkenteni a vagyoni különbséget a tehetősek és a szegényebbek között.</p>

Az új adóról szóló jogszabály, amely július elsején lép hatályba, egy kormányzati felmérés alapján csaknem 400 épületben összesen tízezer lakás tulajdonosát érinti.

A jogszabály értelmében"a remek fekvésű, luxuskinézetű, nagyszerű kilátást biztosító, és őrséggel védett" tajpeji lakás után kell extraadót fizetni. A szigetországban a főváros az első hely, ahol kivetik ezt az adónemet, amelyből évente tízmillió dollár bevételre számít a költségvetés. A kormány azt tervezi, hogy egész Tajvanon bevezetik majd az új adót"a társadalmi-vagyoni különbségek csökkentése érdekében".

A kabinet tavaly létrehozott egy munkabizottságot a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. Ez a bizottság dolgozta ki a jogszabályt a luxuscikkekre, a luxus vagyontárgyakra, így a lakásokra, a jachtokra és a magánrepülőkre-helikopterekre kivetendő adóról. A legutolsó, 2009-es hivatalos adat szerint a tajvani lakosság 20 százaléka csaknem hat és félszer annyit keres, mint a legszegényebb 20 százalék. Ez nyolc év óta a legnagyobb különbség.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!