Nagyvilág

2010.09.24. 09:24

Vihar közeledik Közép-Amerika felé

<p>Folyamatosan erősödik a Matthew névre keresztelt trópusi vihar, amely a számítások szerint szombatra virradó éjszaka éri el a közép-amerikai államokat. A térségben már eddig is 300 ember halálát okozta az időjárás.</p>

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy hurrikánná fejlődhet a Matthew nevű trópusi vihar, amely órákon belül eléri a szárazföldet. A floridai hurrikánközpont (NHC) szerint a Karib-tenger felől érkező ciklon a nicaraguai-hondurasi határvidéken csap le először várhatóan jelentős csapadékot okozva. A viharban uralkodó széllökések egyelőre 75km/órásak, de folyamatosan erősödnek. "Az esőzések életveszélyes áradásokat, és földcsuszamlásokat eredményezhetnek" - írja az NHC. Nicaragua, Honduras és Costa Rica riadót rendelt el.

Az idei viharok és hurrikánok már eddig is súlyos gondokat okoztak a térségben. Guatemalában éppen szombaton rendeltek el szükségállapotot a sok áldozatot követelő áradások miatt, míg Mexikó baja főként a Karl hurrikánnal gyűlt meg. Az időjárás 300 ember halálát okozta az elmúlt hónapokban a régióban. A Matthew hurrikán a számítások alapján Honduras után ismét a tenger felé veszi az irányt, hogy azután Belize és a mexikói Yucatán-félszigeten környékén érje el megint a szárazföldet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!