Nagyvilág

2010.09.27. 21:09

Bezúzták a Pentagon szerint bizalmas információkat tartalmazó kém memoárt

<p>Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy megsemmisítették egy amerikai hírszerző memoárjának majdnem tízezer példányát, amely a Pentagon szerint bizalmas információkat tartalmazott.</p>

A könyveket a kiadó és a szerző beleegyezésével zúzták be. Ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy kém memoár első kiadásából léteznek-e elektronikus példányok.

A Pentagon szóvivőjének elmondása szerint a St Martin s Press nevű amerikai kiadó munkatársai a védelmi minisztérium tisztségviselőinek felügyelete mellett péppé zúzták az "Operation Dark Heart" ((Sötét Szív Hadművelet)) című könyv első kiadásának nagyjából 9 500 példányát. A megsemmisítést egy hete hétfőn tartották.

Az amerikai védelmi minisztérium 47 ezer dollárt (9,6 millió forint) fizetett a kiadónak a megsemmisített könyvekért. A szokatlan lépést azért tette a Pentagon, mert a könyv kéziratát az amerikai hadsereg eredetileg engedélyezte. A kiadó augusztus 31-én akarta piacra dobni a könyvet, de a Pentagon később visszavonta az engedélyt, mert szerintük a memoár több bizalmas információt is tartalmazott, és veszélyeztette a nemzetbiztonságot.

A Pentagon szóvivője ugyanakkor elismerte: nem lehet tudni, hogy a bezúzásra ítélt első kiadásból mennyi elektronikus példány kering. A könyvet ugyanis már több kritikusnak is előre odaadták elemzésre.

A könyvet író Anthony Shaffer, az amerikai katonai hírszerzés (DIA) egykori ügynöke, 2003-ban öt hónapot töltött Afganisztánban, és ott szerzett emlékeit írta meg.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!