Nagyvilág

2010.09.10. 18:02

13 öngyilkosság köthető a belga egyház molesztálási ügyeihez

<p>Bemutatta pénteken a jelentését a belga katolikus egyház bizottsága, ami az egyházon belül történt pedofil ügyeket vizsgálta évtizedekre visszamenően.</p>

A bizottság 475 panaszt tekintett át, amiket feltételezett áldozatok, vagy azok családjai tettek. Mint a jelentésből kiderül, száznál is több molesztálási ügy történt az egyházon belül 1950 és az 1980-as évek vége között, és 13 öngyilkossági eset is összefüggésbe hozható ezekkel. A bűntetteket a klérus tagjai, vagy az egyház szolgálatában álló civilek követték el.

Az egyház által létrehozott, ám függetlennek mondott bizottság összesen 475 panaszt vizsgált meg az elmúlt hónapokban. Ezek mindegyike arról szólt, hogy Belgiumban szolgáló katolikus papok, hittantanárok, vagy vallásos ifjúsági társaságok felnőtt vezetői kiskorúakat molesztáltak. A legtöbb eset az ötvenes és a nyolcvanas évek között történt, a panaszt tevők mintegy kétharmada férfi volt.

A 200 oldalas jelentés felhívja a figyelmet, hogy a "negatív következmények" egyike az öngyilkosságok magas száma. A bizottság szerint ugyanis 13 öngyilkosság és hat öngyilkossági kísérlet hozható összefüggésbe az egyházi személyektől elszenvedett szexuális bántalmazással. A jelentés 124, névtelenséget kérő áldozat tanúvallomása alapján készült, amelyekből kiderül, hogy a legtöbb esetben 12 éves kor körül kezdődött a zaklatás. Egy áldozat azonban mindössze kétéves volt a molesztálás idején, öten négyéves korukban, nyolcan ötévesen és tízen hétévesen szenvedték el a bántalmazást.

Az egyik vallomást tevő nőt állítása szerint 1983-ban, 17 évesen molesztált egy pap, és ekkor az egyház egyik püspökéhez fordult segítségért. "Azt mondtam neki, hogy problémám van az egyik papjával, erre azt mondta nekem, hogy ne foglalkozzak vele, és akkor békén fog hagyni" - mondta a jelentés szerint a nő.

A nyolc éve működő bizottság vezetője, Peter Adriaenssens pszichiáter szerint a legtöbb tanúvallomást azután kapták, hogy áprilisban lemondott a brugge-i püspök. Roger Vangheluwe azután hagyta el posztját, hogy elismerte: 1973 és 1986 között szexuálisan bántalmazta unokaöccsét.

A bizottság tagjai azonban idén júniusban lemondtak tisztségükről, miután a belga hatóságok egy razzia során lefoglalták az összegyűjtött dokumentumokat. A példátlanul szigorú, több helyen tartott rajtaütés során lefoglalt iratokat azonban csütörtökön érvénytelennek nyilvánította a belga Fellebbviteli Bíróság, mivel a kutatást aránytalannak tartották. Andre-Joseph Leonard, az egyház jelenlegi vezetője ugyanakkor azt mondta a bírósági döntés után, hogy "mindenkinek érdeke az alapvető törvények tisztelete. Mint közölte, nem ellenez egy korrekt rendőrségi, illetve ügyészségi vizsgálatot ezekben az ügyekben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!