Nagyvilág

2010.08.10. 20:36

Petróleummal szennyezte be a riói partokat egy ismeretlen tanker

<p>Szinte a teljes hosszában petróleummal szennyezte be a Rio de Janeiró-i régió tengerpartját egy ismeretlen olajtanker - közölte kedden a brazil tengerészeti hatóság. A bejelentés szerint több állat, köztük több tucat pingvin pusztult el.</p>

A riói kikötői hatóság vezetője, Walter Bombada azt mondta az O Globo című brazil lapnak, hogy a nagyváros északi részén lévő partszakaszoktól felfelé erős a szennyeződés, amely a jelek szerint nem baleset miatt került a tengerbe, majd onnan a partra. "Az első vizsgálatok szerint a hajón kitakaríthatták menet közben a tartályokat, és a felesleges petróleumot egyszerűen a tengerbe öntötték" - közölte Bombada.

A petróleum 160 kilométer hosszan szennyezte be a partvidéket Rió északi részétől felfelé. A brazil állami olajtársaság, a Petrobras közleményben ajánlott fel segítségét a part megtisztításához. A brazil haditengerészet ügynökei 320 olyan hajóval léptek kapcsolatba már, amelyek elhaladtak az érintett térségnél az elmúlt négy napban.

A haditengerészet mintákat akar venni a hajók rakterében lévő olajból, vagy azok maradékaiból laboratóriumi elemzéshez. Ha megtalálják a felelőst, 25 millió dolláros pénzbüntetés róhatnak ki rá.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!