Nagyvilág

2010.05.12. 15:43

Többségében hollandok haltak meg a líbiai repülőgép-szerencsétlenségben

<p>A líbiai Tripoli repülőterén szerdán történt szerencsétlenség áldozatainak többsége holland állampolgár.</p>

Egy holland utazási iroda adatai szerint a lezuhant repülő 93 utasa közül 62 holland volt. Rajtuk kívül valószínűleg brit és dél-afrikai áldozatai is vannak a tragédiának. A 11 fős személyzet mindegyik tagja líbiai állampolgár volt. A szerencsétlenséget csak egy 8 éves holland kisfiú élte túl. Bár az okokat még nem tudni, a líbiai hatóságok kizárták, hogy terrorakció történt - szemtanúk ugyanakkor úgy vélik, hogy a gépen bomba robbanhatott a leszállás közben.


A líbiai közlekedési miniszter, Mohamed Zidan egy sajtókonferencián azt mondta, hogy a holland kisfiú könnyebb sérülést szenvedett. A holland kormányfő, Jan Peter Balkenende előzetes nyilatkozata szerint "több tucat" állampolgáruk halt meg a repülő-szerencsétlenségben. A holland ANWB autóklub adatai szerint a Johannesburgból Tripoliba tartó gépen 62 holland utazott. Két csoporthoz tartoztak, az egyik tagjai Düsseldorfba tartottak Tripoli érintésével, a másik tagjai Brüsszelbe repültek volna tovább a líbiai fővárosból.

Nézze meg a képeket >>>

A tragédia oka egyelőre nem ismert. Híradások szerint a gép közvetlenül a leszállás előtt, Tripoli nemzetközi repülőterének leszállópályája közelében zuhant le, helyi idő szerint szerda reggel 6 órakor. A tragédiai idején kitűnőek voltak az időjárási viszonyok: az égbolt tiszta volt a napsütéses időben.

Bár a líbiai közlekedési miniszter kizárta, hogy merénylet történt, egyes szemtanúk és egy biztonsági őr szerint a gépen robbanás történhetett landolás közben. "A repülőt detonáció rázta meg leszállás közben" - mondta egy nevének elhallgatását kérő líbiai biztonsági tiszt a francia AFP hírügynökségnek.

Az Airbus 330-as típusú gép a líbiai állami tulajdonú Afriqiyah Airways légitársaság gépe volt. A fapados társaság 9 éve alakult, és viszonylag új flottával működik. Főként Afrika és Európa között szállítanak utasokat, akik közül sokan Tripoliban szállnak át más járatokra.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!