Nagyvilág

2010.05.01. 14:01

Slota köpni készül a pozsonyi melegfelvonuláson

<p>Ján Slota arra készül, hogy leköpje a tervezett pozsonyi melegfelvonulás résztvevõit. A koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnöke errõl a szlovák állami hírügynökségnek adott interjújában nyilatkozott, amelyet az egész szlovák sajtó idéz. A homoszexuálisok szerint Slota pártját a politikai perifériára kell szorítani..</p>

Slota szerint a rendezvény társadalmilag elfogadhatatlan, ezért ellenakciót tervez. Mint mondta, személy szerint nincs baja a "beteg emberekkel", nem is szabad õket üldözni vagy a falhoz állítani, de a felvonuláshoz hasonló propagandát elutasítja. Megjegyezte, ha valaki közösülni akar a barátjával, tegye azt, de nem szeretné, hogy a gyerekei "ezeket az õrülteket nézzék".

Pozsonyban május 22-én tartanak melegfelvonulást. Ez lesz a homoszexuálisok és leszbikusok legnagyobb eddigi legnagyobb akciója az önálló Szlovákia történetében. A szervezõk hangsúlyozzák, nem csupán melegeknek szól a rendezvény - mindenki mást szeretettel várnak.

A szlovákiai melegek egyik legismertebb szervezete, az Inakos» ((inakoszty)) (Másság) úgy véli, Szlovákiában nem volna szabad teret engedni a mások jogainak, szabadságainak elnyomására törekvõ politikusoknak, sõt, a társadalom perifériájára, a parlamenten kívülre szorítani õket.

A magyarokkal és romákkal szemben is gyakran fenntartásokat megfogalmazó, a halálbüntetés újbóli bevezetését követelõ Slota-párt a két legfrissebb felmérés szerint 6 százalékkal jutna a pozsonyi parlamentbe, ahol ötszázalékos a bejutási küszöb. Korábbi közvélemény-kutatások pedig azt is elõrevetítették, hogy a négy éve még 11 százalékot elérõ párt a júniusi választáson nem kerülne be a törvényhozásba.

Dél-szlovákiai szlovák közéleti személyiségek a héten felhívást fogalmaztak meg azoknak a szlovákoknak, akik nem élnek együtt magyarokkal. Arra figyelmeztetik õket, hogy nem a magyarok az ellenségeik, hanem azok a politikusok, akik velük riogatnak, miközben csak a saját hasznukat hajtják.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!