Nagyvilág

2010.02.01. 12:22

Merénylet Bagdadban - több mint 40 halott

<p>41 síita zarándok meghalt, csaknem 110 pedig megsebesült, amikor egy öngyilkos merénylõnõ felrobbantotta magát az iraki fõvárosban hétfõn. Az áldozatok között sok nõ és gyermek van.</p>

A síita zarándokok Kerbelába tartottak, amikor egy bagdadi pihenõhelyen közéjük vegyült egy nõ a robbanóanyaggal megrakott övével, majd felrobbantotta a pokolgépet - mondta Kasszim Atta vezérõrnagy. Az iraki belügyminisztérium szerint a támadásban 41 civil vesztette életét, 106 embert pedig különbözõ sérülések miatt kórházba szállítottak. A tárca szerint az áldozatok között sok nõ és gyermek van.

A hívõk Dijala tartományból gyalogosan tartottak az iraki fõvárostól 110 kilométerre lévõ szent városba. A síiták most ünneplik az Arbaint. Ez 40 nappal követi az Asúrát, amely a 7. században élt Huszein imám haláláról emlékezik meg. A több tízezer - köztük sok Iránból érkezõ - zarándok Kerbelába indul ilyenkor, hogy tiszteletét fejezze ki az egyik legnagyobb síita történelmi személy elõtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!