Nagyvilág

2008.07.06. 18:04

Megkezdődött a világhírű San Fermin fesztivál

<p>Pamplona - Tizezrek jelenlétében nyitotta meg vasárnap Pamplona polgármestere a San Fermin fesztivált, amit világszerte a bikafuttatásairól ismernek.&#160;<DIA alt="Megkezdődött a világhírű San Fermin fesztivál 2008.07.06." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megkezd__337_d_tt_a_vil_gh_r__369__San_Ferm/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Megkezdődött a világhírű San Fermin fesztivál 2008.07.06." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az észak-spanyolországi város vezetője a városháza erkélyéről egy petárda kilövésével adott jelet a mámoros tömegnek hogy elindult a kilenc napig tartó ünnep.

Meghalt egy fiatalember Pamplonában a vasárnap kezdődött San Fermin fesztivál nyitónapján, miután leesett egy harminc méter magas falról - közölte a spanyolországi város polgármesteri hivatala. Bővebben...

A nyitányon tikkasztó meleg volt, ezért aki tudott, hideg spanyol könnyű bort vagy ásványvizet ivott, miközben az összezsúfolódott rajongókra vödörszám locsolták a vizet a környező házak lakói.

Az első bikafuttatást hétfőn tartják, és július 14-ig a spanyol állami televizió minden nap élőben számol be az eseményekről. Hat bikával futnak a fehérbe öltözött, és a nyakukban piros kendőt viselő vakmerő férfiak és nők, köztük rengeteg külföldi Pamplona utcáin, a végén pedig a bikákkal a helyi arénában végeznek hivatásos matadorok.

Az állatvédők szerint a bikák sokkot kapnak a futtatástól, és az arénában a szokásos brutális módon végeznek velük. Emiatt évről évre egyre hangosabban követelik az állatkínzásnak és rituális mészárlásnak nevezett fesztivál korlátozását.

A futtatás során sokan szoktak megsérülni, időnként halottak is vannak. A szomorú rekordot az 1924-es év tartja, akkor 13 ember vesztette életét. Legutóbb 1995-ben halt meg valaki: egy 22 éves amerikait öklelt fel az egyik bika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!