Multimédia

2008.11.02. 10:54

Kényes adatok a használt mobilokon

<p>Egy kutatás szerint legalább minden ötödik használtan vásárolt mobiltelefonon maradnak érzékeny adatok.</p>

A mai intelligens eszközök esetében még nehezebb a kényes információk biztonságának szavatolása. A vizsgált eszközök 43 százaléka tartalmazott olyan információkat, amelyekből az egyéneket, illetve céges vagy bizonyos személyes adataikat azonosítani lehetett, ami jelentős veszélyt jelent mind az egyén, mind a szervezet számára. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy az szervezetek egyre inkább támogatják az ilyen jellegű eszközök használatát a növekvő számú mobil munkaerő miatt.

Miközben a mobiltelefonok sokkal kevésbé bonyolult eszközök, a megvizsgált készülékek 23 százaléka is tartalmazott elég egyéni információt ahhoz, hogy a kutatók azonosítani tudják az előző tulajdonost és munkaadóját.

Az egyik megvizsgált Blackberry eszközt például egy nagy japán társaság európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójáért felelős kereskedelmi igazgatója használta.

Az eszközön visszaállítható volt a híváslista, a címjegyzék, a napló és az üzenetek, vagyis egy halom bizalmas információ.

A kutatás során az is kiderült, hogy a cégek nincsenek tudatában annak, mennyi visszaolvasható adat van a mobileszközökön. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az eszközök nagy részét a forgalmazó egy mobilkommunikációs szolgáltatás részeként adta el. Amikor már nem használhatók hatékonyan (az élettartamuk általában egy és két év között van), akkor általában semmilyen vagy csak nagyon minimális értékük van, és a legtöbb esetben senki nem törődik a rajtuk tárolt adatokkal.

  • Huszadmiliméter vastag OLED kijelző
    A Samsung legújabb OLED kijelzője mindössze 0,05 milliméter vastag és tetszőlegesen hajlítható.

  • Megújul a Messenger Live
    Inkább látványos, mint hasznos újításokkal jelentkezik a Windows Live programcsomag részeként megjelenő új Messenger.

  • A Google lexikona többnyelvűvé vált
    A Google, a világ legnagyobb internetes keresője többnyelvűvé alakította Wikipédia-szerű online lexikonját, a Knolt.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!