Kötelezettség

2024.05.01. 15:30

A biztonsági intézkedések miatt drágulhat a sertéshús

Magyarországon behozatali tilalom vonatkozik ugyan az Ukrajnából származó hússzállítmányokra, de a tranzit áruk ellenőrzése során többször találtak fertőzött húsárut. Ez lehet a fő oka a szigorításnak, ami kihathat a termékek árára.

Gárdonyi Edina

A külföldről érkező hús adminisztrációs terhe emelheti az árakat

Fotó: Kallus György

Az európai húságazatra komoly veszélyt jelent az Ukrajnából beérkező húsáru. A közelmúltban legalább huszonhárom ember kórházba került, hatan vérmérgezést szenvedtek, az Egyesült Királyságban pedig egy ember bele is halt az ukrán baromfihús által okozott szalmonella fertőzésbe – ahogy arról a boon.hu is beszámolt. 

Teljes bejelentési kötelezettséget írtak elő

Nem csak a kedvező felvásárlási ár, de az esetleges átcímkézések és az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok közötti eltérések miatt is az ukrán behozatali tilalom után a magyar kormány újabb, a húsimportot is érintő intézkedést hozott. Eszerint azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes bejelentési kötelezettséget írtak elő, származzanak bármely országból.

– Ez vonatkozik a "sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva" kategóriába tartozó termékekre is, így ez egyfajta adminisztratív munkaduplikációt jelent, amely nem kívánt nehézségeket okozhat az érintetteknek – mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a boon.hu-nak. Hozzátette, hogy ez terhet jelenthet a kiskereskedelmi láncoknak, akik importból akarnak vásárolni, illetve azoknak a magyarországi húskészítmény-gyártóknak is, akik importból vásárolnak alapanyagot, mert nem jutnak itthon megfelelő mennyiséghez. 

Több országból is érkezik

Valójában egy adminisztratív teherről van szó, ami többletköltséget jelent mindazoknak, akik az ügyletben részt vesznek, ebből fakadóan ez a költségekben is megjelenik. Nem nagy költségről van szó, de napjainkban minden forint számít – mondta el a szakember. Kiemelte, hogy 

Ukrajnából a szabályozások miatt nem, de döntően az Európai Unióból – legnagyobb mennyiségben Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból és Szlovákiából – érkezik külföldi sertéshús Magyarországra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!