Szirmabesenyő

2019.05.16. 20:00

Gyűszűk: szeretetből adták

Már készül a faltól falig polc, arra kerül rá Zsóka 935 gyűszűje.

Hajdu Mariann

Tokaji Jánosné Zsóka és a gyűjteménye

Fotó: Ádám János

Pontosan 935 darab gyűszűje van Tokaji Jánosnénak. A Szirmabesenyőben élő Zsóka 2002 óta gyűjti ezeket a tárgyakat, és mint fogalmaz, ez egyfajta óvodai betegség.

– 31 évig dolgoztam dadusként a helyi óvodában, ott két kolléganőm is szalvétát gyűjtött. Gondoltam, én is belekezdek, de valami másra vágytam. Aztán két gyűszűt kaptam ajándékba egy barátnőmtől, aki megkérdezte, miért nem gyűjtök gyűszűt.

A legtöbb ajándék

– Gyűszűt? – kérdeztem vissza. – Abból Magyarországon csak hagyományos fémet lehet beszerezni… Később mégis megtetszett az ötlet.

Zsóka meséli, attól a pillanattól kezdve, hogy elhatározta magát, sorban kapta a gyűszűket, a legtöbbet ajándékba. Az ovisai például egy-egy nyaralásról hazatérve mindig ezzel az ajándékkal kedveskednek neki. Volt ismerőse, aki kiposztolta a Face­bookra, hogy gyűszűt szeretne kérni egy barátnőjének: több mint száz érkezett.

Nézegetjük a pici műremekeket. A legtöbbje porcelán, sokféle mintával. Van cicás, virágos, vannak, amelyeken például az angol királyi család arcképei díszelegnek, egy ismerős Londonból hozta neki mindahányat.

Egyformán fontosak

Kérdezzük, van-e kedvence.

– Mind egyformán fontos nekem – válaszolja.

Meg is indokolja: mindegyiket szeretetből adták.

Mutat egy kis füzetet is, egyfajta katalógus, minden darabról rövid leírás olvasható, honnan van, kitől, mi van rajta. Olvasgatjuk a feljegyzéseket, kiderül, a világ minden tájáról. Ausztrál, bécsi, lengyel, Tunéziából, francia, prágai.

Vajon besenyői van-e? – kérdezi fotós kollégánk.

– Már hogyne lenne – válaszolja Zsóka. – Az nem is lenne igazi gyűjtemény.

És meséli: van Szirmabesenyőben egy keramikus, akitől egyszer vagy 50 selejt gyűszűt kapott, fehéret, minta nélkülit. Odaadta őket a kollégáinak, rajzoljanak rá valamit. Csodák születtek. Egyik kolléganője csupa gyönggyel rakta ki, a másik ráfestette a besenyői kastélyt.

A gyűszűk nagy része egyébként jelenleg egy táskában van, de nem sokáig: már készül egy hatalmas, faltól-falig polc, arra kerül rá a gyűjtemény.

Zsóka közben megjegyzi, bár imád varrni, sosem varrt még gyűszűvel. Kiderül, foltvarrással is foglalkozik, és épp a napokban készült el az első csipkéje. Tanára Dani bácsi, aki nyugdíjas mozdonyvezető (egyszer már bemutatta őt lapunk – a szerk.), és szintén Szirmabesenyőn lakik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!