Miskolc hírei

2011.05.03. 17:53

Másodfokon az „útonálló” járőrözők ügye

<p>Miskolc - Volt, aki enyhítésért, felmentésért volt ki a tévesnek tartott minősítés miatt fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.</p>

Kedden délelőtt elképesztő sajtóérdeklődés mellett kezdődött meg a másodfokú tárgyalása a megyei bíróság dr. Pászti Attila bírói tanácsa előtt annak az ügynek, melyben tavaly novemberben tizenegy cigány férfit ítélt el a bíróság felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt. Úgy tűnt, már a nap végén jogerős ítélet születhet az ügyben, erre végül nem került sor.

Tavalyelőtt, március 15-én Miskolc több, romák által sűrűn lakott területen terjedt el a hír, hogy nemzeti-radikális csoportok jönnek a városba, hogy őket megtámadják. Bár a rendőrség folyamatosan cáfolta a híresztelést, a cigányok önvédelmi csoportokat alakítottak, és egész éjjel járőröztek otthonaik körül, és gyakran feltartóztatták a „gyanús” autókat, az is megesett, hogy civil kocsival járőröző rendőröket állítottak meg, csak mert abban kopasz férfiak ültek.

Estére a cigányok olyan hisztérikus állapotba kerültek, hogy Miskolcon, a Muszkás oldalban lakók Molotov-koktélt kezdtek gyártani, és az egyik ház portája előtt több tucatnyian összeverődve őrködtek. Hajnali egy óra körül arra autózott két fiatal magyar férfi és egy nő egy lesötétített szélvédőjű piros Peugeot-ban. A cigányok elállták a lassan közeledő autó útját, majd dorongokkal, vasrudakkal, bozótvágó késekkel, baseballütőkkel kezdték ütni a kocsit, s közben azzal biztatták egymást, hogy „büdös magyarok, üssétek őket!” Az autóban ülőket a szétvert szélvédő szilánkjai megsebesítették ugyan, de a sofőr még azelőtt el tudott hajtani, hogy őt vagy utasait a dühöngő önvédők kiszedték volna a kocsiból. A mobilon értesített rendőrök a helyszínre siettek és összeszedték a támadókat.

Az ügyészség tizenegy ember ellen emelt vádat, a bíróság pedig valamennyiüket elítélte; nyolc vádlottat talált bűnösnek közösség tagja elleni erőszakban, közúti közlekedés biztonságának veszélyeztetésében és rongálásban. A hetedrendű vádlottat bűnsegédként, a tizedrendűt felbujtóként, a tizenegyedrendűt pedig a közveszély-okozás előkészülete miatt ítélte el a bíróság. Az első rendű vádlottat 4 év 4 hónap börtönre, a másodrendűt 5 év 2 hó börtönre ítélte a bíróság. A legsúlyosabb büntetést az ötödrendű vádlott kapta, őt többszörös visszaesőként hat év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, két vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ügyész valamennyiük esetében súlyosbbításért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért nyújtottak be fellebbezést, a felfüggesztettre ítélt vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet, amely nem emelkedett jogerőre. A kifogásokat a most összeült másodfokú tanácsnak kell elbírálnia. A fejleményekre még visszatérünk.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!