Miskolc hírei

2011.03.28. 11:08

Amerikából jöttek Miskolcra, karitatív munkát vállaltak

<p>Miskolc - Épületfelújítási munkálatokat is végeztek a Szimbiózis Alapítványnál az Amerikából érkezett önkéntesek.</p>

Az autista és más, értelmileg akadályozott emberek támogatására létrejött Szimbiózis Alapítványt sem kerülték el a tavalyi év időjárási csapásai, ezért a helyreállító munkához, a tizennégy bentlakó és negyven nappali gondozásban részt vevő körülményeinek javítására minden segítséget szívesen fogadnak. Olyan külföldi önkéntesek, akik a sérült emberek mindennapi életében részt vesznek, velük közösen dolgoznak a műhelyben és az alapítvány majorságában, 2003-óta folyamatosan vannak az Szimbiózisnál, ők az Európai Önkéntes Program (EVS) keretében érkeznek Miskolcra, de a Szimbiózis magyar fiatalokat is küld külföldre.

Olaszok, franciák, spanyolok, törökök mellett még számos más náció tagjai megfordulnak az alapítványnál hosszabb-rövidebb ideig, mesélte Jakubinyi László, az alapítvány elnöke, de a tavalyi esőzések-áradások után jött az ötlet, hogy a munkába talán be lehetne vonni a Habitat for Humanityt, hiszen a nemzetközi segélyszervezet önkéntesei feladatuknak érzik a lakhatási körülmények javítását.

Fizetnek, hogy itt dolgozzanak


Április végéig folyamatosan, heti váltásban érkeznek a Habitat amerikai önkéntesei – általában diákok, tanáraik vezetésével. Egy turnusban körülbelül húszan vannak, akik azért fizetik ki a saját repülőjegyüket, szállásukat, hogy itt dolgozzanak. A hosszabb időre, az EVS-en keresztül érkező „egyéni” önkéntesek szállását és számukra a magyar nyelvtanár biztosítását pályázati forrásból igyekszik megoldani a Szimbiózis, a Habitat for Humanity csoportjai által végzett munkához azonban alapanyagot kell biztosítani – ezt támogatóktól kapják, vagy saját forrásaikból szerzik be, mondta Jakubinyi László.

A Habitat önkéntesei most a Barát-hegyi majorságban és a Kartács utcán lévő lakóotthonban dolgoznak, a partfalomlás okozta károk enyhítésén, illetve egy féltetős terasz beépítésén. Dolgozik az alapítványnál egy vak ember, aki masszázsterápiát folytat, azért alakítanak ki egy fűthető masszázsszobát, hogy a sérült emberek méltó körülmények között vehessék igénybe ezt a számukra gyakran állapotjavulást eredményező „szolgáltatást”.

Habitat for Humanity

1976-ban alapították az Egyesült Államokban, Magyarországon 1996 óta működik. A szervezet célja a méltatlan lakáskörülmények felszámolása, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a tisztes otthon alapvető emberi jog Magyarországon eddig 10 településen összesen 910 család gondjain enyhítettek: 150 család költözhetett új otthonba, 250 családnak pedig kisebb felújításokkal segítettek

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!