Magyarország

2016.09.21. 11:33

Videó: Születésnapos kisfiú az egyik áldozata a gödöllői repülőgépbalesetnek, ajándékba kapta a sétarepülést

Budapest, Gödöllő - A gödöllői arborétum feletti balesetben négyen haltak meg vasárnap. A roncs helyszíni vizsgálatából kiderült, hogy a gépek frontálisan, olyan erővel csapódtak egymáshoz, hogy az egyiknek azonnal leszakadt a szárnya.

Budapest, Gödöllő - A gödöllői arborétum feletti balesetben négyen haltak meg vasárnap. A roncs helyszíni vizsgálatából kiderült, hogy a gépek frontálisan, olyan erővel csapódtak egymáshoz, hogy az egyiknek azonnal leszakadt a szárnya.

A hangosbemondón kértek segítséget a rendőrök a reptéren lévőktől, így akarták megtudni, hogy ki az egyik áldozat. Később kiderült, hogy hiába. Az anya és kisfia HÉV-vel jött Gödöllőre. Az édesapa összeomlott, amikor kiderült, hogy a családtagjai haltak meg. A szemtanúk szerint, sokáig sírt és járkált a repülőtér parkolójában.

Az RTL Híradója úgy tudja, hogy a 8 éves budapesti kisfiú a születésnapjára kapta a sétarepülés. 42 éves édesanyjával együtt szálltak fel a gépre.

A balesetben résztvevő másik repülő, egy Cessna, ejtőernyősöket vitt fel. Miután ők kiugrottak, éppen leszálláshoz készülődött. A környéken több horgász látta az ereszkedő és a felszálló gép ütközését.

Amikor felpillantottunk, akkor láttuk, hogy két repülőgép egymásnak ütközött, majd az egyik eltért az egyik irányba, a másik a másikba, és már csak a darabokat láttuk, ahogy peregnek alá a levegőből”

– mondta Erszényi András szemtanú.

A pilóták jól ismerhették a környéket. Kollégák voltak abban a csapatban, amelyik sétarepülést és pilótaképzést kínál honlapján. Mindketten azt írták magukról, hogy informatikusok, és szerelmük a repülés. A sétarepülő pilótája közösségi oldalán több európai repülős kirándulás képeit is megosztotta. A Cessna vezetője azt írta, hogy a számítógép nélküli gépek szerelmese, mert ott mindent kézzel kell csinálni. Sokat repültek Gödöllőről. Az RTL Híradója úgy tudja, mindkét pilóta családja ott volt a reptéren. Egyikük feleségéhez mentőt kellett hívni, amikor kiderült, hogy férje az egyik áldozat.

Az arborétumba csapódott roncsok helyszíni vizsgálata több mint egy napig tartott. A roncsokat a sűrű erdőből, a fák közül kellett kiszabadítani majd speciális daruval rakták teherautóra a maradványokat.

A vizsgálat elsődleges adatai alapján hatalmas erejű lehetett az ütközés.

Kijelenthető, hogy a repülőgépek azért zuhantak le nagy sebességgel és gyakorlatilag függőlegesen, mert az ütközés következtében a Cessnának letörött tőből az egyik szárnya és a Pipernek is sérült az egyik szárnya”

– mondta Bajkó Erika, az NFM -KBSZ szóvivője.

Hangfelvétel is készült

A légiforgalmi irányítók mindkét gépet látták a radaron. A leszálláshoz készülődő Cessnával folyamatos rádiókapcsolatuk volt. A velvet szerint a beszélgetés egy részletét rögzítették. A hangfelvételt itt hallgathatják meg teljes egészében.

Az utolsó hívásra, amely a másik gépre figyelmeztetett, a pilóta már nem válaszolt.

Forrás: rtl.hu.


A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala szerint mind a gödöllői repülőgép-balesetben érintett pilóták, mind a repülőgépek érvényes engedélyekkel rendelkeztek.

Zárt trélerre pakolták, majd hétfő délután további vizsgálatra egy hangárba vitték a vasárnap reggel Gödöllő térségében szerencsétlenül járt két kisrepülő roncsait. A balesetben négyen haltak meg. A rendőrség szemtanúk jelentkezését várja - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője.

Merka Géza pilótaoktató szerint a vasárnap Gödöllőnél összeütközött két gép vezetőjének lehet, hogy nem volt már ideje reagálni, mert túl gyorsan haladtak ehhez.

Az első vizsgálatok szerint a Cessna 182-es kisgép süllyedt, míg a Piper 28-as sétarepülésre emelkedett, amikor szemből összeütköztek, majd pörögve lezuhantak Gödöllő közelében vasárnap reggel - tájékoztatott a Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala felfüggesztette a gödöllői repülőtér üzembentartási engedélyét, miután vasárnap reggel két kisgép összeütközött Gödöllő és Isaszeg között, négy ember halálát okozva - közölte az NKH.

Egyértelműen emberi mulasztás okozta azt a négy ember halálával végződő balesetet, amelynek során két kisrepülőgép összeütközött Gödöllő és Isaszeg között vasárnap reggel - közölte Pető György légi közlekedési szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve: a kérdés az, ki hibázott.

Hosszú ideig eltarthat a vizsgálata a Gödöllő és Isaszeg között vasárnap reggel történt repülőbalesetnek - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Ejtőernyős-ugratást végzett a Gödöllőnél vasárnap lezuhant egyik gép - közölte a katasztrófavédelem és a Közlekedésbiztonsági Szervezet az MTI-vel. Négy ejtőernyős rendben földet ért, mielőtt az őket szállító Cessna 182-es gép összeütközött egy Piper-28 típusú pel, majd mindkét légi jármű lezuhant. A balesetben négyen életüket vesztették.

Két kisrepülőgép ütközött össze vasárnap reggel Gödöllő és Isaszeg között, négy ember meghalt - közölte Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint egy C-182-es és egy Piper-28-as gépe ütközött össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!