Nagyvilág

2011.04.18. 17:11

Leszúrtak egy híres török politikai aktivistát

<p>Megkéseltek egy ismert török festőművész-politikai aktivistát hétfőn, Bedri Baykamot egy emlékműről tartott megbeszélés után szúrták meg, az említett szobrot egyébként a török kormányfő, Recep Tayyip Erdogan le akarja romboltatni.</p>

Az 54 éves Bedri Baykamot és titkárát egy ismeretlen férfi támadta meg, amikor kijöttek egy Isztanbul belvárosában lévő konferenciateremből. Azóta mindkettejüket megműtötték, egyikük állapota sem életveszélyes. A Hürriyet című török napilap honlapján közzétett egy videót a megkéselt festőművészről, a felvételen Baykam az ágyékát szorítja és segítségért kiabál.
A merénylő a helyszínről autóval menekült el. A támadás okairól a rendőrségnek nincsenek információi.

Baykam nemcsak különc művészemberként, de a szekuláris török államot megalapító Musztafa Kemál Atatürk feltétlen híveként is népszerű, a férfi gyakran kritizálja az iszlamista gyökerű kormányt. A merénylet előtt egy olyan gyűlésen szólalt fel, amelyen elítélték a szomszédos Örményország iránti barátságot kifejező emlékmű tervezett lebontását.

Örményország és Törökország között évszázadok óta feszült a viszony, az örmények elleni 1915-17-es népirtást Törökország mostanáig tagadja, erről az országban beszélni sem lehet.
Az örmény határ melletti Kars tartományban tett januári látogatásakor Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szörnynek nevezte a befejezetlen szobrot és sürgette a tartomány vezetőjét annak eltüntetésére. A tiltakozások ellenére a hatóságok hamarosan elkezdik a harminc méter magas építmény bontását arra hivatkozva, hogy az emlékmű helyszínén építési tilalom van a környező történelmi emlékek megóvása érdekében.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!