Magyarország

2016.09.11. 16:53

"A nyugat-európai kormányok nem tanultak szeptember 11-éből"

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Deák Dániel, a Nézőpont Intézetelemzője azt mondja: 2001. szeptember 11. hatására a világpolitika teljesen átrendeződött, ráadásul innentől kezdve a terrorizmus és a biztonságpolitikai kérdések soha nem látott mértékben előtérbe kerültek Amerikában és a világban máshol is.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Deák Dániel, a Nézőpont Intézetelemzője azt mondja: 2001. szeptember 11. hatására a világpolitika teljesen átrendeződött, ráadásul innentől kezdve a terrorizmus és a biztonságpolitikai kérdések soha nem látott mértékben előtérbe kerültek Amerikában és a világban máshol is.

– Az amerikai állampolgárok élete azonnal megváltozott, a terrorfenyegetettség növekedésével és a hatóságok erőteljesebb ellen­őrzéseivel tudatosult mindenkiben, hogy igen komoly fenyegetettségnek van kitéve a nyugati civilizáció.

Sokan azt gondolták, Európában is megváltozik a helyzet. Deák Dániel

Szigorúbban

– Az Egyesült Államok tanult szeptember 11-éből, és sokkal nagyobb figyelmet szentelt az ország biztonságának növelésére: megszigorodtak a repülésbiztonsági intézkedések, de azonnal előtérbe került a bevándorlás korlátozása és a határvédelem erősítése is. Így például az Egyesült Államok és Mexikó több mint 3000 kilométer hosszú határán látványosan felgyorsították az 1994-ben, még Bill Clinton elnöksége idején megkezdett határfal építését, és sokkal szigorúbb határellenőrzést vezettek be az ország határain és repülőterein.

Sokan azt gondolták, hogy Európában is megváltozik a helyzet, és az Európai Unió is megerősíti a határvédelmét, illetve felkészítik a titkosszolgálati szerveket egy esetleges európai terrortámadás megfékezése érdekében. Ugyanakkor az elmúlt évek eseményei azt mutatják, hogy a nyugat-európai kormányok nem tanultak szeptember 11-éből.

Bevándorlási válság és hatásai

A bevándorlási válság rávilágított, hogy a titkosszolgálatok és az uniós vezetők egyáltalán nem gondolták azt, hogy a többmilliós bevándorlóhullámmal terro­risták is érkezhetnek Európába. Azokat pedig, akik felhívták a figyelmet erre a veszélyre, megbélyegezték és igyekeztek politikai karanténba zárni. Ugyanakkor az elmúlt hónapok tragikus eseményei – amelyek közül sokat a ­bevándorlók közé vegyült terroristák követtek el – után már nem tagadhatják a valóságot.

Csak idő kérdése

– A francia, a német és a koráb–bi brüsszeli terrortámadások után pedig csak idő kérdése, hogy mikor jön újabb merénylet Európában, ugyanis a nyugat-európai politikai elit még mindig nem hajlandó elég komolyan venni a problémát, továbbra sem képes megfelelően kezelni a biztonság hiányát. Az Egyesült Államok 2001. szeptember 11-e után azonnal cselekedett, az unió viszont továbbra is tétlenkedik, továbbra sem merik kimondani: az illegális bevándorlással egyre több potenciális terrorista érkezik a kontinensre – összegzett Deák Dániel.

Tények 9/11-ről

A támadásoknak összesen 2995 ember esett áldozatául (2976 áldozat, 19 géprabló). Az áldozatokból 246 a négy repülőgép egyikén (egyetlen túlélője sem volt az eltérített gépeknek), 2605 New Yorkban a tornyokban vagy a tornyok közvetlen közelében, 125 pedig a Pentagon épületénél vesztette életét.

Több mint 90 ország állampolgárait érintették a World Trade Centert érő terrorakciók. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, amelynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida-tagokat rejtegettek. Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák egy tűzharc során megölték Oszáma bin Ládent, a támadások kitervelőjét.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!