Magyarország

2013.02.26. 16:28

Okirat-hamisítással vádolják a volt megyei közgyűlési elnököt Debrecenben

Debrecen, 2013. február 26., kedd (MTI) - Megkezdődött kedden a Debreceni Járásbíróságon a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés volt MSZP-s elnökének, dr. J.-né L. K-nak a büntetőpere. A politikust bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

Debrecen, 2013. február 26., kedd (MTI) - Megkezdődött kedden a Debreceni Járásbíróságon a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés volt MSZP-s elnökének, dr. J.-né L. K-nak a büntetőpere. A politikust bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirat szerint a szocialista politikus a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács elnökeként területfejlesztéshez kapcsolódó, valamint adminisztrációs és koordinációs feladatok elvégzésére létrehozta a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot.

A tanács 2003 májusában a kht. könyvvizsgálóját visszahívta, jogviszonyát felmondta, majd a feladat ellátására egyéves megbízási szerződést kötött egy kft.-vel.

Egy évvel később a kht. ügyvezetője észlelte, hogy meg kell hosszabbítani a szerződést, valamint azt, hogy a korábbi könyvvizsgáló visszahívását és az őt követő könyvvizsgáló megbízatását a cégnyilvántartásba nem vezették át. A kht. ügyvezetője a cég ügyvédjét kérte a helyzet megoldására, de arról a vádlottat is tájékoztatta.

A vádirat tartalmazza, hogy a kht. ügyvédje a vádlottnak azt tanácsolta, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács elnökeként, saját hatáskörben eljárva, a tanács nevében 2004. május 31-én a korábbi könyvvizsgálót 2004. május 31-ei hatállyal hívja vissza posztjáról, és akkortól a kht. könyvvizsgálójává válassza meg a kft.-t.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában kifejti, hogy ezen "alapítói döntések" valótlan tartalmú rendelkezéseket tartalmaztak, mivel a tanács ténylegesen egy évvel korábban tartott ülésén határozott ezekről a döntésekről. A valótlan tartalmú döntéseket a vádlott is ellátta kézjegyével. A kht. ügyvédje a döntéseket a cégbírósághoz a változásbejelentési kérelem mellékleteként benyújtotta, így a cégnyilvántartásba valótlan adatok kerültek.

Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság 2011. januárjában hozott ítéletével a kht. ügyvezetőjét és a kht. ügyvédjét a közokirat-hamisítás miatt megrovásban részesítette. dr. J.-né L. K-t országgyűlési képviselőként 2010-ig védte a mentelmi joga.

Veszprémyné Szajkó Márta törvényszéki sajtótitkár az MTI-nek elmondta: az elsőfokú tárgyaláson a vádirat ismertetése után a bíró felolvasta a vádlottnak a nyomozás során tett vallomását.

A bizonyítási eljárás során a bíróság tanúként hallgatta ki a kht. volt ügyvezetőjét és ügyvédjét, majd okirati bizonyítékokat ismertetett. Mivel a védő és a vádlott újabb tanúk kihallgatására bizonyítási indítványt terjesztett elő, a bíróság a tárgyalást április 4-ére napolta el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!