Magyarország

2013.02.06. 17:54

Az Autonómok szerint elbocsátásokat hozhat a rezsicsökkentés és a közműadó

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint elbocsátásokkal és fizetéscsökkenéssel járhat a rezsicsökkentés és a közműadó 2013-ban.

Budapest, 2013. február 6., szerda (MTI) - Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint elbocsátásokkal és fizetéscsökkenéssel járhat a rezsicsökkentés és a közműadó 2013-ban.

Az elnök egy szerdai, újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen elmondta: sok víziközmű önkormányzati tulajdonban van, és számos településen kisebb az éves árbevétel mint a közműadó, ami miatt a szektorban dolgozó 20-30 ezer munkavállaló közül legalább 1000 ember állása került veszélybe.

Székely Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az Autonómokhoz tartozó kisebb víziközműveknél nem béremelésről, hanem fizetéscsökkentésről és létszámleépítésről szólnak a tárgyalások. Hasonló a helyzet a gáziparban is, emellett egyes szolgáltatók fel akarják mondani a kollektív szerződéseket is - fűzte hozzá.

Az elnök szerint a január elsejétől érvényes rezsicsökkentés ugyancsak veszélyezteti a foglalkoztatást, emellett pedig az energiabiztonságot is.

A szakszervezeti konföderációk egyesülése Székely Tamás szerint elkerülhetetlen, bár megvalósulása inkább hosszabb távon lehetséges, és azt úgy kell végrehajtani, hogy az ágazati autonómia továbbra is biztosított legyen.

Azt mondta: nincs szükség hat konföderációra Magyarországon, meg kell keresni azokat a közös pontokat, amelyek összefoghatják a szövetségeket. Az Autonómok elnöke szerint az lehetne az első lépés, ha például a versenyszféra területén létrejönne a szakszervezeti egység.

Székely Tamás szólt arról is, hogy az Autonómok felkeresték a demokratikus elveket valló parlamenti pártokat, hogy egyeztessenek velük; ennek keretében eddig az LMP-vel és a KDNP-vel tárgyaltak.

A Munka törvénykönyve kapcsán elmondta, hogy a távolléti díj számítása keresetcsökkenést hoz majd a szabadságon lévő munkavállalóknak, és felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaközi szünet immár nem a munkaidő része. Székely Tamás szólt arról is, hogy a hat konföderáció megállapodott abban, hogy elkészítenek egy összefoglalót a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) számára az új Munka törvénykönyvével kapcsolatos változásokról.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége jelezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy szeretne részt venni a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkájában. Választ egyelőre nem kaptak, de a többi konföderációval egyeztettek a kérdésről, és Székely Tamás szerint egyetértésre fognak jutni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!