Magyarország

2013.01.20. 11:55

A kínai Csiangszu tartománnyal erősíti kapcsolatait Zala megye

<span style="font-size: 13px;">Sanghaj, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - A kínai Csiangszu tartomány és Zala megye közötti üzleti, mezőgazdasági és turisztikai együttműködés fokozásáról született megállapodásról számolt be vasárnap az MTI-nek a Kínába látogató delegációt vezető Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

Sanghaj, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - A kínai Csiangszu tartomány és Zala megye közötti üzleti, mezőgazdasági és turisztikai együttműködés fokozásáról született megállapodásról számolt be vasárnap az MTI-nek a Kínába látogató delegációt vezető Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

A kilenctagú - Zala-megye képviselői mellett a sanghaji magyar főkonzult, Kuti Lászlót és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöki főtanácsadóját, Lőrincze Pétert is magában foglaló - magyar delegáció tagjai Nancsingban, Vuhsziban és Sanghajban folytattak megbeszéléseket. Ennek eredményeként a Zala Megyei Önkormányzat és a Csiangszu Tartományi Népi Kormányzat a két fél közti baráti kapcsolatokról és együttműködésről írt alá megállapodást.

A dokumentum három fő területen jelöl meg prioritásokat. Az üzleti együttműködés fokozását a Nemzetközi Kereskedelmet Segítő Kínai Tanács (CCPIT) csiangszui altanácsa, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Zala megyei szervezete segíti. Egyik első eredményként zalai cégek meghívást kaptak a tartományban májusban megrendezendő kínai nemzetközi import expón való részvételre.

A mezőgazdasági ágazatban megvalósítandó együttműködésért magyar részről a keszthelyi székhelyű Pannon Egyetem Georgikon Kara, kínai részről többek között Csiangszu tartomány Mezőgazdaságtudományi Akadémiája felel majd. A kooperáció oktató- és hallgatócserét, fokozottabb technikai együttműködést, mezőgazdasági termékek kereskedelmét, befektetéseket, közös tudományos kutatásokat jelent - mondta el az MTI-nek Dublecz Károly, a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánja.

Szeptemberben a megyei vállalatok látogatnak a tartományba, hogy részt vegyenek a csiangszui nemzetközi mezőgazdasági kiállításon. A turisztikai kapcsolatok bővítését Csiangszu Turisztikai Hivatala és a Zala Megyei Önkormányzati Hivatala segíti majd, ez a két fél közötti csereforgalmat, az idegenforgalmi szövetségek és vállalatok közötti együttműködést jelenti, kiemelt hangsúlyt helyezve a termálfürdőkre, a kikapcsolódásra és az egészségügyi rekreációra.

A két fél közötti együttműködés 2011-ben kezdődött. Zala megye azóta többször fogadott magas szintű kínai delegációkat, tavaly augusztusban pedig a tartományi népi kormányzat főtanácsadójának látogatása alkalmával a felek együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

Csiangszu tartomány a kínai GDP 10 százalékát állítja elő, a külkereskedelmi forgalomból pedig egyhatod arányban részesedik. A tartomány vezető szerepet kíván játszani a kelet-közép-európai régióban. Zala megye az első régióbeli szereplő, amellyel eljutottak az együttműködés ezen szintjére - jegyezte meg Kuti László sanghaji főkonzul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!