Magyarország

2011.04.21. 17:08

Élénk forgalom várható az autópályákon a hosszú hétvégén - az M43-as új szakasza is fizetős már

<p>Várhatóan idén húsvétkor is megnövekszik itthon az autópályák és a határátkelők forgalma. A Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások előreláthatólag csütörtök délután valamint hétfő este utaznak át az országon az M1-es és az M5-ös autópályán valamint az M0-ás autóúton. Péntek délután a fővárosból kivezető, kedd reggel pedig a bevezető utakon lehet nagy forgalom - hívta fel a figyelmet az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK).</p>

A hétvégére várható forgalom miatt a motoros mentők már a héten szolgálatba álltak. Ilyen mentőegységeket vethetnek be október közepéig az itthoni gyorsforgalmi úthálózat egy részein az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és az Állami Autópálya Kezelő együttműködésének köszönhetően. Az ÁAK biztosítja ehhez a telephelyeket, az OMSZ pedig a mentőorvosokról, azok béréről és a motorok üzemeltetéséről gondoskodik.

Ezen a héten egy-egy motoros mentő vethető be az M3-as autópályán Gödöllő valamint az M0-ás autóúton Szigetszentmiklós térségében. Napi 12 órában tartanak ügyeletet és ezen két hely 50 kilométeres körzetében bevethetőek, nemcsak a gyorsforgalmi utakon.

Az ÁAK felhívja a figyelmet arra is: a hosszú hétvége előtt érdemes hamarabb megváltani az úthasználati jogosultságot azoknak, akik el akarják kerülni az esetleges sorbanállást. Ezt megtehetik az utazók interneten, mobiltelefonon keresztül és telefonhívással is, valamint csaknem 2100 értékesítési helyen.

Fizetős a szerdán átadott M43-as autópálya új szakasza is Szeged és Makó között a teljes hosszon, minden jármű számára. Az M5-ös autópálya és az 5-ös főút közötti szakaszt a 3 és fél tonna alatti járművek ingyen használhatják, de a D2, D3, D4 kategóriáknak ez is díjköteles.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!