Magyarország

2011.02.17. 10:33

Romagyilkosságok: drámapályázat és gyűjtés

<p>Még másfél hétig várja az írásokat a Nemzeti Színház a romagyilkosságok témájában meghirdetett dokumentumdráma-pályázatra. A középiskolás és a felnőtt kategória legjobb alkotásait a teátrum műsorára is tűzi.</p>

A két évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi támadás évfordulóján, jövő kedden jótékonysági felolvasást is rendeznek Budapesten, amelynek a bevételeit az érintett családokat segítő Facebook-csoport tagjai juttatják el az áldozatoknak.

Másfél hétig, március 1-jéig lehet jelentkezni a Nemzeti Színház dokumentumdráma-pályázatára, amelyet a 2008-2009-es romák elleni támadássorozat kapcsán hirdettek meg. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a nyílt, társadalmi párbeszéd kialakulását, illetve a hazai színpadokon ritkán látható, aktuális jelenségekre, eseményekre, problémákra reagáló dokumentumdráma megteremtését. A pályázatot középiskolás és felnőtt kategóriákban hirdették meg terjedelmi megkötés nélkül. A színdarabokhoz interjúrészleteket, nyomozati jegyzőkönyveket is felhasználhatnak a jelentkezők.

A dokumentumdráma-pályázatra a felnőtt kategóriában eddig 5-6 mű érkezett. Az alkotók között ismert szerzők is vannak, például Vörös István és Lanczkor Gábor költő-drámaírók. A középiskolákból is több visszajelzés érkezett, de elkészült pályamunkát még nem adtak be a diákok. A drámapályázatokat március 1-jéig még be lehet küldeni a Nemzeti Színházhoz e-mailen vagy postai úton. A részletek megtalálhatók a színház honlapján - mondta a Független Hírügynökségnek Perczel Enikő, a Nemzeti Színház dramaturgja.

A dramaturg felhívta a figyelmet arra is, hogy február 22-én, kedden este 7 órakor jótékonysági felolvasóestet rendez a Beszélő című irodalmi folyóirat Budapesten, az OSA Archívumban. A tatárszentgyörgyi gyilkosság második évfordulóján Vörös István részleteket mutat be a dokumentumdráma-pályázatra írt munkájából, felolvas például Parti Nagy Lajos, Kukorelly Endre, Szabó T. Anna és Závada Pál, míg a zenéről Dés László, András és Szalóki Ági gondoskodik. Két évvel ezelőtt, 2009. február 22-én éjszaka a Pest megyei Tatárszentgyörgyön egy férfit lőttek agyon 4 éves kisfiával, miközben felgyújtott házukból menekültek.

Az est a megemlékezésen túl jótékonysági célt szolgál. A helyszínen felajánlott adományokat a támadássorozatban érintett családokhoz juttatja el a "Csorba-család karácsonya" elnevezésű Facebook-csoport tagjai, akik hónapok óta tartják velük a kapcsolatot. Az internetes közösségi portálon szerveződő csoport azt írja: " A tragédiákat feledtetni, jóvátenni nem tudjuk. De szeretnénk, ha tudnák, hogy nem felejtette el őket a világ. Szeretnénk tenni az ellen, hogy a túlélőknek továbbra is a nyomasztó közönnyel és az őket körülvevő mélységes csenddel kelljen szembesülniük".

A romák elleni támadások 2008. júliusában kezdődtek, amikor Galgagyörkön több lövést adtak le egy házra. Ezt még nyolc hasonló - fegyveres és Molotov-koktélos támadás - követte, összesen hat ember halt meg. A kommandósok és a nyomozók 2009. augusztusában fogták el a négy gyanúsítottat Debrecenben.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!