Magyarország

2011.02.09. 19:17

A Századvég felmérése szerint kiemelkedően pozitív volt az Orbán-beszéd társadalmi fogadtatása

<p>A Századvég közvélemény-kutatása szerint a lakosság majd kétharmada tud Orbán Viktor országértékelő beszédéről. A beszéd társadalmi fogadtatását a kutatók egyértelműen pozitívnak értékelik: a megkérdezettek háromnegyede mondta, hogy a beszéd erős, határozott volt, kétharmaduk pedig azt, hogy államférfihoz méltó.</p>

Minden ötödik megkérdezett látta vagy hallotta részben vagy egészben az országértékelőt, míg a megkérdezettek relatív többsége (46%) a hírekben hallott a beszédről, vagyis a politika iránt érdeklődők kétharmadának van információja a beszédről - áll a Századvég összegzésében. A közvetítést nyomon követők közül tízből hat gondolja úgy, hogy a miniszterelnöki beszéd hiteles volt, míg a megkérdezettek kétharmada szerint Orbán államférfihoz méltó országértékelést tartott. A Századvég szerint leginkább a miniszterelnök érthetőségét és határozottságát értékelték pozitívan a polgárok (a megkérdezettek háromnegyede).

Pártállástól függetlenül kiemelkedően pozitív társadalmi fogadtatása volt a kormányfő által megfogalmazott politikai üzeneteknek - áll a Századvég jelentésében. Ami a részleteket illeti: a megkérdezettek több mint nyolctizede egyetért a miniszterelnöknek azzal a helyzetértékelésével, hogy az államadósság az egyik legsúlyosabb veszélyforrás a jövőre nézve (83%). A válaszadók döntő több mint kilenctizede egyetért "a munkalehetőséget segély helyett" üzenettel (98%), a "mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes" felvetéssel (97%), valamit Magyarország megújításának céljával (92%). A válaszadók csaknem kétharmada (64%) egyetért azzal, hogy "szükség van egy új alkotmányra, ami lezárja a múltat, és egy új fejezetet nyit az ország életében".

(A kutatás módszertana: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2011. február 7-8. között, amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,8 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.)
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!