Magyarország

2011.01.24. 10:28

A fuvarozók szerint teljesítették tavalyi vállalásukat

<p>A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint teljesítették tavalyi vállalásukat, hogy az árvízkárosultak megsegítésére magyarországi területre koncentrálják tankolásaikat.</p>

Ezért cserébe a kormány ez évtől bevezeti a kereskedelmi gázolaj kategóriáját, vagyis literenként 6,50 forintot visszaigényelhetővé tesz a dízel jövedéki adójából. Az MKFE hétfői közleménye szerint a tagvállalataik tavaly lényegében ugyanannyi gázolajat vásároltak itthon a második félévben, mint egy évvel korábban. Számításaik szerint 2011-ben az adóvisszatérítéssel 8 milliárd forinttal több marad náluk, a kedvezőbb adó miatti forgalomnövekedés viszont 20 milliárdos adótöbblet keletkezik. Számításaik szerint ugyanis most már kedvezőbb a gázolajár itthon, mint Ausztriában és Szlovákiában.

 

Az árvízkárosultak megsegítésére tavaly nyáron megállapodott a kormány és az MKFE abban, hogy a fuvarozók lehetőleg Magyarországon tankolnak. A kormány ezért megígérte a kereskedelmi gázolajár bevezetését, ami az uniós szabályok szerinti maximális 6,50 forint visszatérítését teszi lehetővé a jövedéki adóból - olvasható az MKFE közleményében. A szervezet a statisztikai adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy tavaly második félévben lényegében ugyanannyi, 2,44 milliárd liter dízelt tankoltak, mint egy évvel korábban (2,54 milliárd liter).

Az MKFE szerint a kereskedelmi gázolajár hasznos lesz. Számításuk alapján 8 milliárd forint lehet a költségvetés bevételkiesése a visszaigényléssel. A szervezet azzal számol, hogy a kedvezőbb adónak forgalomnövelő hatása lesz, ennek mennyisége 200 millió liter, ami közel 20 milliárddal több adót eredményez, vagyis a költségvetés végül 12 milliárdos többlethez jut. Az MKFE ugyanis azzal számol, hogy 2011-ben már kedvezőbb a gázolaj ára, mint a szomszédos Ausztriában és Szlovákiában, ahol nagy mennyiséget vásároltak magyar fuvarozók, ami indokolja a várható többletfogyasztást. Ezekben az országokban ugyanis emelkedtek az adók, miközben Magyarországon bevezették a kereskedelmi gázolajat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!