Magyarország

2010.12.08. 15:16

Milliárdos adócsalás filmeseknél

<p>Összesen 2,3 milliárddal károsították meg a költségvetést azok a mozifilmek és 3D-s produkciók készítésével és eladásával foglalkozó cégek, amelyekre nemrég csapott le a Vám- és Pénzügyőrség. Az akcióban 45 nyomozó és járőr 14 helyen tartott házkutatást egyszerre.</p>

A pénzügyőrök az APEH feljelentése alapján kezdtek nyomozni az ügyben, "adóbevétel különösen jelentős mértékben csökkentő adócsalás és különösen nagy kárt okozó csalás miatt. A nyomozásban mozifilmek és 3D-s produkciók készítésével, valamint értékesítésével foglalkozó gazdasági társaságok és azok ügyvezetői érintettek.

A ba filmek gyártására és értékesítésére egy komplex számlázási láncolatot hozott létre. Ebben a filmek finanszírozásában és az értékesítésben résztvevő offshore cégek szerepeltek, illetve az Áfa-visszaigénylést végző cégek és fiktív költségszámlákat kibocsátó társaságok is voltak. Az eddigi adatok szerint a fiktív számlák felhasználásával 2,3 milliárd forinttal károsították meg a központi költségvetést, ez az összeg a nyomozás előrehaladtával még növekedhet.

A napokban végrehajtott akcióban öt embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük hármat őrizetbe is vettek. Előzetes letartóztatásukat azóta el is rendelte a bíróság.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!