Magyarország

2010.11.22. 14:50

Nem a költségvetésből, hanem járulékokból fizették az FKF kutatásait

<p>Nem kellett közbeszerzési eljárást kiírni azokra a tudományos programokra, amelyeket a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. rendelt meg a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti Egyesület (GAVE) közhasznú tudományos szervezettől - írja hétfői közleményében a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK).</p>

A BVK az Index napokban megjelent cikkére reagált, amelyben azt írták, hogy rendőrségi nyomozás indult az FKF három szerződése kapcsán, hűtlen kezelés miatt.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) hétfőn az ügyben megjelent cikkekre reagálva azt közölte: az FKF évente körülbelül 100 millió forintot fizet be úgynevezett innovációs járulék címén. A pénzből olyan kutatásokat kell elvégezni, amelyek tudományos értékű információkkal segíthetik nem csak a társaság, hanem hasonló kormányzati területeket is.

Törvény adta lehetőség, hogy a pénzből nem üzleti alapon működő, nonprofit közhasznú társaságok megbízást kaphassanak. Így történt ez az FKF Zrt. és a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti Egyesület (GAVE) közhasznú jogosultsággal felruházott tudományos szervezet között.

A létrejött három szerződéshez a törvények szerint nem volt szükség közbeszerzési eljárásra. Az első kutatási téma egyébként a "Lakossági kommunális hulladékok innovatív hasznosítási alternatíváinak kutatása". A második az "Innovatív szervezeti, szerkezeti és tulajdonjogi változási lehetőségek kutatása, a közszolgáltatói és versenypiaci előnyök maximalizálása érdekében" - címet viseli. A harmadiknak pedig "A gépjárműpark járatszervezésének és emberi erőforrás kihasználásának kutatása, egy innovatív gépjármű-logisztikai mozgástérkép megalkotása érdekében" a címe.

A törvény szerint nem kell közbeszerzési eljárást kiírni, ha a tanulmányokat a befizetett "innovációs járulékból finanszírozták és közhasznú szervezet készíti, az eredmény pedig ösztönzi a készíttető cég gazdasági fejlődését és piaci lehetőségeit". A BVK szerint a kérdéses tanulmányokat készítő GAVE a gazdasági élet kiemelkedő szereplője, hazai vezetéselméleti műhelyek tudományos szakértőivel látja el feladatát. Célja, hogy tudományos, információs, oktató és szervező tevékenységével szolgálja a tagság igényeit és képviselje az állami-kormányzati szervek elvárásait. Tanulmányai jelentős mértékben hozzájárulnak a kormányzati uniós célok megvalósulásához - közölte a BVK.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!